Jobb_vizminoseg_szebb_belso_terek

Jobb vízminőség, szebb belső terek

Megújult a Városmajor utcai sportközpont. A gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű létesítmény üzemeltetése mostantól még biztonságosabb és hatékonyabb.

Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester szakmai bejáráson tekintette meg a nyár folyamán elvégzett felújításokat az önkormányzat Városmajor utcai sportközpontjában. A fejlesztés nagyobb része kevéssé látványos, hiszen a munkálatok elsősorban az uszodatechnikát, a fűtési és a légcserélő rendszert érintették.
„Foglalkoztunk az épületbelső szépítésével is, azonban ezúttal nagyobb figyelmet fordítottunk arra, hogy még biztonságosabb és hatékonyabb legyen az üzemeltetés” – hangsúlyozta a Hegyvidék polgármestere, aki kiemelte, hogy a sportközpontban működő uszoda valójában veszélyes üzem, ahol a lehető legmagasabb szinten kell tartani a víz és a levegő minőségét. Ezt a célt szolgálja a vízforgató rendszer egyes elemeinek cseréje, valamint az automatizálás, aminek köszönhetően a berendezés mindig a megfelelő időben kapcsol be, ezáltal jobb hatásfokkal működik.
Pokorni Zoltán külön is kitért az évekkel ezelőtt Budapesten az elsők között beszerelt és a feladatát kifogástalanul ellátó UV-fényes csírátlanítóra, amely lehetővé teszi, hogy az uszoda vizébe a szokásosnál jóval kevesebb klór kerüljön. A technológia révén ráadásul az uszodatér levegője is lényegesen tisztább, a máshol megszokott klórszag itt alig érezhető.
Ennek különösen a gyerekek örülnek, akik körében rendkívül népszerű a létesítmény. Nem véletlenül, hiszen – ahogyan arra a polgármester emlékeztetett – a XII. kerület évekkel a törvényi előírást megelőzően bevezette a mindennapos testnevelést az önkormányzati iskolákban. Ennek részeként a fiatalok a tornaórákon rendszeresen ellátogatnak a Városmajor utcai uszodába, emellett itt tartják a másodikosok számára kötelező úszásórákat, délelőttönként pedig a hegyvidéki óvodások oktatását is.
A sportközpont tehát igazi otthona a helyi diáksportnak, bevételei jelentős részét ennek megfelelően az önkormányzat támogatása teszi ki, ezzel szemben a szintén kerületi tulajdonú Csörsz utcai MOM Sport önállóan gazdálkodik – hasonlította össze a két hegyvidéki létesítmény működését a polgármester. Mint hozzátette, szeptembertől a délutáni úszóiskolát már nem egy külső cég, hanem a Városmajor utcai sportközpontot üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezi.
A felújítás részleteit ismertető Mándoki-Móczán Mónika igazgató elmondta, hogy újracsempézték az uszodarész falait, a medencék mellett kényelmes padokat és nagyméretű tárolókat helyeztek el. Kicserélték a tribünök székeit az uszodában és a tornacsarnokban, új üléseket szereltek fel a kísérők számára fenntartott, biztonsági üvegfallal elválasztott várakozóhelyen.
Modern szanitereket kaptak a központi öltözők, megújultak a medencei zuhanyok és falikutak, a férfiöltözőket immár műanyag ajtók zárják. A még jobb fényviszonyokról tükrös armatúrák, a tornacsarnokban, az irodákban, a folyosókon és a fogadótérben energiatakarékos LED-es fényforrások gondoskodnak.
Átállították a fűtési rendszert, új radiátorokat és több mint negyven műanyag nyílászárót építettek be. Mindez – az uszodagépészet és a légtechnika főbb elemeinek felújításával együtt – a biztonságos működés mellett az épület gáz- és elektromos fogyasztásának további csökkentéséhez is hozzájárul.

mm.