A_jovo_autoja

A jövő autója - A Magyar Elektromobilitás Napja a Hegyvidéken

Ismét a MOM Kulturális Központ, valamint a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont az immár második alkalommal megrendezett Magyar Elektromobilitás Napja budapesti programjainak. Az eseményen aláírták azt a megállapodást, aminek eredményeként az Európai Elektromobilitás Szövetség (AVERE) a tagjai közé fogadta az elektromos közlekedés hazai elterjesztésén munkálkodó Magyar Elektromobilitás Szövetséget.
Erről is szó esett a MOM-ban megtartott tájékoztatón, ahol Hugues von Honacker, az Európai Bizottság Tiszta Közlekedés és Fenntartható Városi Mobilitás munkacsoportjának vezető szakértője, majd Bert Witkamp, az AVERE főtitkára ismertette az elektromos közlekedéssel kapcsolatos európai tapasztalatokat. Hugues von Honacker egyebek közt elmondta, hogy számos országban már jelentős az elektromos autók aránya, ezt a folyamatot szeretnék felgyorsítani. A szakember szerint Magyarország kiemelkedő munkát végez a környezetbarát technológia bevezetésében.
Hasonlóan vélekedett Bert Witkamp, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő útja az elektromos személyautók számának ugrásszerű növelése, amihez minél több ösztönzőt kell beépíteni a nemzeti szabályozásokba. A jelenlegi magyarországi helyzettel kapcsolatban az elektromos autók használatát támogató programok fontosságát emelte ki Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke. Ahogyan fogalmazott, ezek lehetőséget teremtenek arra, hogy néhány éven belül a hazai autópark legalább egy százalékát az elektromos meghajtású járművek tegyék ki.
Végezetül Kozma Ágnes, a Business Lease képviselője bejelentette, egy speciális lízingszerződés keretében lehetővé tették a Tesla típusú elektromos autók magyarországi beszerzését. Abban bíznak, hogy ennek hatására a céges flottákban is nőhet a hibrid vagy tisztán elektromos üzemű autók aránya.
Hogy ez egyáltalán nem lehetetlen, azt a Magyar Elektromobilitás Napja alkalmából szervezett felvonulás is bizonyította. Az elektromos járművekből, személygépkocsikból, e-kerékpárokból és e-robogókból – köztük a Hegyvidéki Önkormányzat szakirodája által használt Nissan Leafből – álló konvoj a MOM-tól indult, majd a Várkert Bazár érintésével tért vissza a Larushoz.
A rendezvény részeként elektromosjármű-kiállításra, valamint tesztvezetésre várták az érdeklődőket, akik szakmai konferencián is részt vehettek. Ennek különös aktualitást adott, hogy a kormány június végén elfogadta az elektromos autózás elterjesztését szolgáló Jedlik Ányos Tervet, aminek jogszabály-alkotási munkálatai jelenleg is zajlanak.

(m.)