Karintiai_kirandulas_nyelvtanulassal

Karintiai kirándulás nyelvtanulással

A nyelvgyakorlás volt az alapvető célja a második alkalommal megszervezett obervellachi tábornak, ahol a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola harminchat németül tanuló diákja vett részt a nyáron. A gyerekek hétfőtől csütörtökig napi két órát tanultak németet anyanyelvi tanárok segítségével a helyi iskolában. Ezután kisebb csoportokban feladatlapokat oldottak meg a városban, amihez szükség volt a német nyelv aktív használatára, továbbá ügyességre, szemfülességre is.
A délutánokat kirándulással, túrázással és múzeumlátogatással töltötték a fiatalok. Megnézték Gmünd várát, kipróbálták az aranymosást Heiligenblutban, hajókáztak a Millstätter-tavon, ellátogattak az obervellachi kalandparkba. Falépcsőkön és létrákon, összeszűkölő sziklafalak és vízesések mentén bejárták a Ragga-szurdokot, valamint voltak Ausztria legmagasabb gátjánál, a Kölnbrein-duzzasztógátnál, ahol egy átlátszó talpazatú kilátóról tekinthettek le az alattuk tátongó kétszáz méteres mélységbe.
Felültek a Schareck-felvonóra, ami 2600 méteres magasságba repítette őket, utolsó kirándulásként pedig megmászták a Wörthi-tó déli partján épült Pyramidenkogel-kilátót, ahonnan lélegzetelállító látkép tárult eléjük. Utolsó estéjükön a diákok németül és magyarul írt versekben foglalták össze élményeiket.
Szlovencsákné Sütő Ágnes táborvezető köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak az utazáshoz nyújtott anyagi támogatásért, kollégáinak, Somogyiné Laczkó Mariann-nak és Kovács Anikónak az aktív közreműködésükért, valamint Németi Lászlónak, aki helyismeretével és sokéves tapasztalatával segítette a programok zökkenőmentes lebonyolítását. Külön köszönetet mondott Tóth Lázárnak és feleségének, Marika néninek is, akik határtalan szeretettel látták őket vendégül Obervellachban.
„A jó időnek köszönhetően minden tervezett programunk megvalósult. Életre szóló emlékekkel gazdagodtunk az egy hét alatt” – tette hozzá a táborvezető, aki elmondta, a gyerekek többsége a hazafelé úton már a jövő évi programokról érdeklődött, ez talán a legjobb bizonyíték arra, hogy jól érezték magukat.

d.