Konnyebb_az_atszallas_a_Szell_Kalman_teren

Könnyebb az átszállás a Széll Kálmán téren

Lényegesen könnyebbé vált az átszállás a felújítás alatt álló Széll Kálmán téren a 61-es villamos hűvösvölgyi vonalszakaszán utazók számára. Az északi szakasz ideiglenes végállomását áthelyezték a Szilágyi Erzsébet fasorból a Széll Kálmán térre, a 4-es és a 6-os villamos végállomása melletti vágányhoz.
A 4-es, 6-os villamosra a peron másik oldalán lehet átszállni, és jóval kevesebbet kell gyalogolni azoknak is, akik az M2-es metróval, vagy a Széll Kálmán térről induló, valamint azon áthaladó buszokkal utaznának tovább. Az ideiglenes végállomáshoz kapcsolódóan új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki a tér Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontjánál. A 61-es járat déli ágán nem változott a közlekedési rend, a villamosok továbbra is a Széll Kálmán téri – a Krisztina körút és a Vérmező út találkozásánál kialakított – ideiglenes végállomás és a Móricz Zsigmond körtér között járnak.
Újra a 4-es és a 6-os villamos leszállóhelye mellől indulnak a 22-es buszcsalád járatai, valamint a 155-ös és a 156-os járatok. A 922-es éjszakai busz az eredeti útvonalán közlekedik, ennek végállomását szintén a 4-es, 6-os villamosok leszállóhelye mellett alakították ki.
A közúti forgalmat érintő változás, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontban minden irányban jelzőlámpa szabályozza a közlekedést, hasonlóan a tér újjáépítése előtti forgalmi rendhez. Emiatt kicsit lassabban haladhatnak a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé autózók. A Széll Kálmán tér Margit körút felőli oldalán a Krisztina körútra átvezető útpályán szintén változik a sávok vonalvezetése, de továbbra is két sávon lehet haladni.
A Krisztina körút 1–3. előtt, az útpálya közepén egy kisebb területet építési munkák miatt elkerítenek szeptember 5-ig, de a munkaterület mellett két-két forgalmi sávon mindkét irányban lehet haladni. A Vérmező út Attila úti csomópontjában jelenleg is zajlik a vízcsőépítés, ezért a Krisztina körút felől egyenesen érkezők, valamint az Attila út felől jobbra kanyarodók a munkaterület mellett csak egy sávon haladhatnak. A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is kéri a járművezetőket, hogy aki teheti, kerülje el a Széll Kálmán teret.
A Széll Kálmán tér felújításának munkái ez év januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai, elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével egyidejűleg pedig a térség közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítását mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrásból finanszírozza a fővárosi önkormányzat.

sz.


A Széll Kálmán tér rekonstrukciójával és a közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók a Budapesti Közlekedési Központ honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon.