A_konnyed_is_komoly

A könnyed is komoly

Szombat délutánra várja a szabadtéri színpad elé a klasszikus zenét szerető közönséget a Solti György Zeneiskola Vonószenekara. A repertoárban azok is találnak majd kedvükre valót, akik a könnyedebb muzsikák iránt vonzódnak.

Bizet: Carmen-szvit, Rossini: Tell Vilmos-nyitány, Sosztakovics: Walzer és Polka, Csajkovszkij: Virágkeringő, Bartók Béla: Gyermekeknek, Hans Zimmer: Madagaszkár, Ramin Djawadi: Trónok harca és Klaus Badelt: A Karib-tenger kalózai. A Solti György Zeneiskola Vonószenekara ismét olyan kínálatot hoz a Gesztenye napokra, ami könnyedségében a komolyabb darabokat is megszerettetheti mindenkivel.
„A programot úgy állítottuk össze, hogy klasszikus komoly muzsikát játszó vonószenekarként is szórakoztassuk a közönséget – mondja a szombati koncertről Dióssy Krisztina, a Solti iskola igazgatója. – Ez a gyerekeinknek is felüdülés, akik szívesen játsszák a népszerű dallamokat is.”
A koncertre négynapos zenei táborban készültek fel a fiatalok augusztus végén. Erre nemcsak azért volt szükség, hogy megtanulják a könnyed hangzású, ám nehezebben elsajátítható és előadható darabokat, hanem azért is, mert össze kellett szokniuk a régi és új tagoknak. „Többen a régiek közül az idén érettségiztek, helyükre a Tücsök Zenekarból léptek át azok, akik azt a korosztályt már kinőtték” – említi Dióssy Krisztina.
A Solti György Zeneiskola Vonószenekara májusban első díjat nyert a belgiumi Neerpeltben rendezett Nemzetközi Zenei Fesztiválon, megismételve két évvel ezelőtti sikerét. Mostani vendégük a veszprémi Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar lesz, amellyel tavaly közösen megnyerték az Országos Zenekari Versenyt Dunaújvárosban.
A két együttes fiatal muzsikusai már többször játszottak együtt, például a Művészetek Palotájában és a Klassz a pARTon fesztivál keretében Balatonfüreden. A szeptember 26-i koncert – amin Bolla Milán és Demel Eszter vezényel – ennek a baráti együttműködésnek is fontos állomása.