Megkezdodott_az_Anna-reti_jatszoter_felujitasa

Megkezdődött az Anna-réti játszótér felújítása

A terveknek megfelelően megkezdődött az Anna-réti játszótér, valamint a csatlakozó gyalogosútvonalak felújítása, átépítése. A Normafa-rehabilitáció részeként megvalósuló fejlesztésről előzetesen – lakossági fórumon – a gyermekes családok véleményét is kikérte az önkormányzat. Zajlanak az egyeztetések a civilekkel is, legutóbb a Normafa Természetesen csoport képviselőivel ültek egy asztalhoz a kerület vezetői.

Már dolgozik a kivitelező az Anna-réti játszótér átépítésén. A minél gyorsabb munkavégzés és a balesetek elkerülése érdekében az érintett területet lezárják a munkálatok idejére. A Normafa-rehabilitáció keretében megvalósuló fejlesztésről az átépítés kezdete előtt lakossági fórumot tartott az önkormányzat. A találkozón a játszótereket használó gyermekes családok is elmondhatták véleményüket a tervekről.
Mint elhangzott, az Anna-réti játszótér teljesen átalakul; a legfontosabb változás, hogy a játszóeszközök közelebb kerülnek az erdős részhez. Ennek eredményeképpen a réten jelentősen megnő a szabadon használható terület mérete, ugyanakkor a fejlesztés miatt egyetlen fát sem kell kivágni. Az új játszótér korcsoportok szerint három részre tagolódik, a régi játszóeszközök és a homokozó megújul, ezeken kívül tizennyolc fából készült játék épül. Az ütéscsillapítást a környezethez illő mulcs biztosítja majd.
Ahogyan a kivitelezést irányító Borbíró Zoltán fogalmazott, arra törekednek, hogy a játszóhely – kis túlzással – 99 éves korig mindenki számára használható legyen. Éppen ezért az új játékokat úgy válogatták össze, hogy a legkisebbeknek és akár felnőtteknek is szórakozást nyújtsanak. Mérleghinta, két fészekhinta, három csúszda, egy kisebb és egy nagyobb játszóvár, továbbá rugós játékok készülnek, míg a meglévő – és a szülők körében is népszerű – csúszkát a Szent Család parkban már bevált, biztonságos fellépő egészíti ki.
Várhatóan nagy sikert arat majd a Margaréta játszótéren megismert, szarvasbogár- és katicabogár-játékokhoz hasonló, pók és szöcske formájú mászójáték. A szöcske kivételével valamennyi játék natúr színű lesz, a Normafa megjelenéséhez igazodva.
Régi hiányosságokat pótol az ivókút és a biciklitároló, valamint a pelenkázót is magában foglaló mellékhelyiség, ami hasonló lesz a Margaréta játszótérihez. Fontos eleme a Normafa-rehabilitációnak a gyalogosútvonalak rendbetétele, ami az Anna-rétet is érinti. Az ösvények stabilizált, háromrétegű, murvás burkolatot kapnak, a járófelület vizes hengerelésének köszönhetően babakocsival, biciklivel, valamint a gyerekek által kedvelt műanyag játékmotorokkal is könnyen, biztonságosan használhatók lesznek.
A különböző méretű mészkő- – ez a kőzet építi fel a Normafát – zúzalékból álló rétegek elvezetik az esővizet, így nem kell számítani pocsolyák kialakulására. Az Anna-rétig három méter, onnan a Libegőig két méter széles ösvények tartósságát alig látható fémszegélyek biztosítják majd.
A terület fejlesztése ezzel nem zárul le. Váczi János alpolgármester a fórum résztvevőinek elmondta, hogy az önkormányzat egy kutyafuttató építését tervezi, valamint az igények ismeretében elképzelhető, hogy az idén a játszótérhez kitett nyolc pad mellé továbbiakat helyeztet ki. Az alpolgármester megígérte, hogy megvizsgálják az asztalok felszerelésének lehetőségét.
Míg a lakossági fórum középpontjában az Anna-réti építkezés állt, a zöldszervezeteket tömörítő Normafa Természetesen csoporttal lezajlott önkormányzati egyeztetésen a rehabilitáció teljes első üteméről szó esett. Pokorni Zoltán polgármester mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat felkéri az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet a Normafával kapcsolatos oktatási lehetőségek alapkoncepciójának kidolgozására. A polgármester szeretné, ha a munkába a zöldszervezetek is bekapcsolódnának.
A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt irányító Mikó Gergely elmondta, hogy a jégverés következtében letört ágakat nem szállítják el az erdő belső részeiről, mert a faanyag segíti a növényzet megújulását. A már elvégzett egészségügyi vágásoknál arra törekedtek, hogy minél több fát megmentsenek. A menthetetlen példányok pótlása a szakhatóság iránymutatásával történik.
A civilszervezetek delegáltjai örvendetesnek tartják, hogy megmarad a Budai Sport Hotel mögötti, jelentős látogatottsággal büszkélkedő WWF-tanösvény. A megbeszélésen elhangzott, hogy ebben az évben megkezdődik az ösvények rekonstrukciója, valamint megszépül néhány kiemelt találkozási hely. Új csomópontok és sétányok is készülnek, ezek a kitaposott útvonalakat követik.
Még az idén birtokba vehetik a Normafára kirándulók a vadonatúj erdei tornapályákat. A leggyakrabban látogatott területekre erdei padok, esőbeállók, szemetesek, valamint a fából készülő erdei bútorok megjelenésével harmonizáló irányítótáblák kerülnek. Váczi János alpolgármester kiemelte: az esőbeállón kívül információs pont és egy további tornapálya létesül a Libegő felső állomásánál, ahol megújulnak a mellékhelyiségek is.
A zöldszervezetek képviselői támogatásukról biztosították a felvázolt elképzeléseket, egyúttal felajánlották segítségüket számos feladat megoldásában. Egyebek közt szakmai tanácsokat adnának a gyepterületek megújításával kapcsolatban, emellett az oktatás, a fenntarthatóság és az ismeretterjesztés területén is együttműködnének az önkormányzattal.

mm.