Megszepult_a_Varsomajori_uszoda

Megszépült a városmajori uszoda

Jelentős változások történtek a nyár folyamán az önkormányzat Városmajor utcai sportközpontjában. A méltán nagy népszerűségnek örvendő uszodának és tornacsarnoknak otthont adó intézmény átfogó szépészeti, valamint kevésbé látványos, ám annál fontosabb energiahatékonysági felújításon esett át. A részletekről Mándoki-Móczán Mónika igazgatót kérdeztük.

Két hónapig nem fogadott vendégeket a Városmajor utcai sportközpont. A szokásosnál valamivel hosszabb nyári leállás oka az volt, hogy az önkormányzat jelentős fejlesztéseket hajtott végre a létesítményben.
Mint Mándoki-Móczán Mónika igazgató elmondta, megérte időt áldozni a felújításra, az eredmény minden tekintetben megfelel az elvárásoknak. A munkálatok június végén kezdődtek, a rendelkezésre álló két hónap alatt a belső terek felfrissítésére, valamint az intézmény energiafogyasztásának csökkentésére koncentráltak, szerették volna még vonzóbbá és jobban használhatóvá tenni az uszodát és a sportcsarnokot.
Valamennyi helyiséget és az ajtókat újrafestették, ez utóbbiak az újakra cserélt belső ablakokhoz hasonlóan zöld színt kaptak. A színválasztás nem véletlen, arra törekedtek ugyanis, hogy a Hegyvidék – egyúttal a sportcsarnokot üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. – színei, a kék és a zöld minél több helyen megjelenjenek. Ennek megfelelően az uszodatér megújuló fali csempéjének dekor elemei, a Hegyvidéki Úszóiskola vidám plakátjai, továbbá a világítás armatúrája és az uszodai részt a szülők számára fenntartott várakozóhelytől elválasztó vadonatúj biztonsági üvegfal kerete is ezt a színvilágot tükrözik.
Az úszók kényelmet szolgálják a medencék mellett elhelyezett, igényes kialakítású padok és az uszodai eszközök tárolására szolgáló ládák. A tribünön, a kísérők számára fenntartott földszinti átriumban és a tornacsarnokban kicserélték a székeket. Az összes központi öltöző modern szanitereket kapott, a medencékhez tartozó zuhanyokat és falikutat szintén kicserélték, az öltözőkbe tükrös világítótestek kerültek.
A női után ezúttal a férfiöltözőben szereltek fel műanyag ajtókat, az energiafelhasználás mérséklése érdekében a tornacsarnokban, az irodákban, a folyosókon és a bejáratnál, a fogadótérben immár LED-es fényforrások világítanak. Összesen több mint negyven műanyag nyílászárót építettek be, ami – a fűtési rendszer optimalizálásával együtt – jelentősen csökkenti a fűtésszámlát.
Az uszodatérben az ablakoknál a légtechnikai befúvórácsokat rozsdamentes, saválló darabokkal váltották fel, és hamarosan a helyére kerül a hasonló anyagból készülő úszómesteri emelvény is. Kevésbé látványos, ám annál lényegesebb fejlesztés az uszodagépészet és a légtechnika főbb elemeinek modernizálása, ami további energiamegtakarítást eredményez.
Mándoki-Móczán Mónika hangsúlyozta: az önkormányzat és a kerületi tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szándékai szerint az értéknövelő beruházás hozzájárul ahhoz, hogy még több kerületi lakos váljon elkötelezettjévé a mindennapos mozgásnak és az egészséges életmódnak.

-ály