Milyen_az_egeszsegi_allipotunk

Milyen az egészségi állapotunk?

Egyre többféle szűrésen vehetnek részt az egészségtudatos XII. kerületi polgárok az önkormányzat által hosszú évek óta szervezett tavaszi és őszi Hegyvidéki Egészségnapokon. Szeptember 26-án a MOM Kulturális Központban ismét átfogó képet kaphatnak egészségi állapotukról.

Kellemetlen dolog állandóan orvoshoz járni egészségi problémák miatt; ennek elkerülése érdekében fontos, hogy időnként, az ajánlott szűrések alkalmából találkozzunk egészségügyi szakemberekkel. A szakszerűen elvégzett vizsgálatokkal ugyanis olyan, kezdetben tünetek nélküli betegségekről is tudomást szerezhetünk, amelyek korai stádiumukban még könnyen gyógyíthatók.
A szeptember 26-i egészségnapon a Szent János Kórház munkatársai jóvoltából a felnőttek és a gyerekek – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – a szemészettől a fül-orr-gégészeten át a kardiológiáig és a reumatológiáig ismét számos orvosi területet érintő vizsgálaton vehetnek részt. A Budai Egészségközpont munkatársai az idén második alkalommal jönnek el, ők anyajegyszűrésre és a gerinc sugárterhelés nélküli vizsgálatára várják az érdeklődőket.
Itt lesznek a Budai Radiológiai Centrum szakemberei is, akik ultrahangvizsgálatokat végeznek. Hosszú, több mint egy évtizednyi szünet után az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet is részt vesz a rendezvényen: az intézmény egy egyszerű és fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálatot mutat be, amivel a tüdő különböző betegségeit lehet kiszűrni.
A szűrővizsgálatokon kívül kiállításokon, kóstolókon és tanácsadásokon is bővíthetjük egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismereteinket. Az egészségnevelési programokon pedig a családtervezés, a fogamzásgátlás, az anyatejes táplálás, a babamasszázs, valamint a gyermekvérnyomás-mérés kérdéseiről tájékozódhatunk a témákban járatos szakemberek segítségével.