Mimo_Csipek_es_a_kornyezetvedelem

Mimó, Csipek és a környezetvédelem

Ismét egy különleges kezdeményezés részesei lehetnek a kerületi óvodák nagycsoportosai – hangzott el az óvodavezetők hagyományos évindító értekezletén. Az egész nevelési éven átívelő programsorozatban két mesefigura, Mimó és Csipek ismerteti meg a gyerekekkel a környezetvédelem fontosságát.

Minden évben egy kitüntetett téma köré szervez óvodai programsorozatot az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája. Korábban az egészséges étkezés, az állatvédelem és a konstruktív gondolkodás kapott kiemelt figyelmet, az idén a környezettudatosság erősítésére esett a választás – hangzott el az évnyitó óvodavezetői értekezleten.
Gilicze Zoltán irodavezető elmondta, hogy a hegyvidéki óvodákban erős hangsúlyt kap a környezeti nevelés, a „zöld gondolat” továbbadása, az intézményekbe járó gyerekek naponta kapcsolatba kerülnek valamilyen formában a természettel. Az óvodákban zajló munka elismerése, hogy közülük többen is viselhetik a „Zöld Óvoda” kitüntető címet, míg az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló Zölderdő már örökös „Zöld Óvodának” mondhatja magát.
Ezt a példamutatást a központba helyező nevelési irányt erősíti a szakiroda azzal, hogy az idén – a kerületben működő Zöldbolt üzlettel közösen – egy vadonatúj, a közvetlen tapasztalásra és az élményszerzésre épülő környezeti programba vonja be a nagycsoportos óvodásokat. Az ősszel induló és az egész nevelési éven átívelő kezdeményezés során, a Zöldbolt jóvoltából, Mimó és Csipek látogat el az óvodák nagycsoportjaiba.
A két mesebáb közreműködésével a gyerekek a mindennapi életükben is hasznosítható, új ismereteket szerezhetnek, valamint átismételhetik a korábban tanultakat. Mindezt úgy, hogy Mimóval és Csipekkel a történések aktív szereplői lehetnek. A módszer népszerűsítése érdekében a szervezők más csoportok óvodapedagógusait is meghívják majd a foglalkozásokra.
Mindezt Fonti Krisztina, az oktatásért felelős hegyvidéki alpolgármester azzal egészítette ki, hogy a program részeként készül egy kiadvány, amit az oktató-nevelő munka során a későbbiekben is használhatnak az óvodák. Az őszi bemutatókat követően tavasszal a nagycsoportosok ellátogatnak a Zöldboltba, ahol ismét találkoznak Mimóval és Csipekkel, hogy egy „nagybevásárláson” elevenítsék fel a közösen megszerzett tudásukat.
Az önkormányzat segítségével további két programhoz csatlakozhatnak az óvodák: az előző évhez hasonlóan megint részt vehetnek a Magyar Rádió nagy sikerű koncertsorozatán, valamint folytatódik a síoktatás a Csörsz utcai MOM Sport területén, ahol a Nanook Síiskola oktatói tanítják meg a gyerekeket a sportág alapjaira.

-os