Muveszetbol_jeles1

Művészetből jeles!

Két egymáshoz nagyon hasonló kínai írást nézegetek a Lívia-villa új tárlatán. Furdal a kíváncsiság, mit jelenthetnek a szövegek, ezért megkérem a készítőjüket, árulja el nekem.

– Az egyiket ön is el tudja olvasni – mondja kedvesen mosolyogva Horváth Janisz.

– De én nem tudok kínaiul… – válaszolom hebegve, mint a készületlen kisdiák, akit a tanár kihív felelni az osztály elé.

– Nem is kell. Ez magyarul van – mutatja. A másodpercek kínos csendje eszembe juttatja az örök bölcseletet: hallgatni arany. – Nézze, segítek. Csak rá kell érezni – nyugtatgat, miközben ujját az első képre helyezi. – Aki napról napra tudja, mi hiányzik a tudásából…

– …s hónapról hónapra nem felejti el, amit már magáévá tett,
arról elmondhatjuk, hogy valóban szeret tanulni
– olvasom tovább Konfuciusz egyik mondását.

Nem, sajnos nem tanultam meg pár pillanat alatt olvasni a világ egyik legnehezebb nyelvén, csupán sikerült átlátni a kalligráfiákon, amik közül az egyik valóban magyar nyelven íródott, hiába tűnt kínainak. A filozófus szavai ugyanakkor nemcsak a grafológiai bravúr miatt érdekesek, hanem azért is, mert mondanivalója szinkronban van a kiállítás gondolatiságával.Muveszetbol_jeles2

A Török Pál Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola 1976-ban grafika szakon végzett növendékei közül Éri Jenő, Frimmel Gyula, Tóth Laca, Simon András grafikusművészek, valamint Horváth Janisz kalligrafikus és Daróczi Péter textilművész munkáit csodálhatjuk meg a Lívia-villában. A megnyitón kiderül, az osztály több volt, mint iskolai közösség, a diákok számtalan jó és rossz dolgot éltek át együtt.

– Gyönyörűek ezek a munkák! – mondja büszkén és kicsit meghatódva Budavári István, a mára már profi művészek egykori tanára. – Rengeteg élmény köt össze minket, jó érzés, hogy itt lehetek veletek!

Felelevenednek a vicces osztálykirándulások, a szüreti balhé – ami jobb, ha titok marad… – a mókás pillanatok és a nehéz matekórák. S persze arról is szó esik, hogy bár az idő senkit nem kímélt, de az ősz hajszálak és a mosolyráncok mindenkinek jól állnak – erről árulkodik az osztálykép is, ami harminckilenc év elteltével már digitális fényképezőgéppel készül el.

BM

 

A kiállítás október 5-ig látogatható, előzetes telefonon történő egyeztetés szükséges (200-8713). Cím: XII., Költő utca 1/a.