Szazzal_nott_az_ovodai_ferohelyek_szama_a_Hegyvideken1

Százzal nőtt az óvodai férőhelyek száma a Hegyvidéken

A mostani, 2015–2016-os nevelési év az első, amikor kötelező felvenni az óvodákba az augusztus 31-ig a harmadik életévüket betöltő, iskolaérett gyerekeket. A Hegyvidéki Önkormányzat időben felkészült a feladatra, ennek köszönhetően egyetlen óvodai ellátásra jogosult kerületi jelentkezőt sem kellett elutasítani.

A demográfiai folyamatokat figyelembe véve a képviselő-testület úgy döntött, a Hegyvidéki Mesevár Óvodában a kihasználatlan két játszóházi csoport átalakításával – az önként vállalt szolgáltatás a bölcsődei ellátás keretében lesz elérhető – és az Orbánhegyi Óvoda tagintézményeként az ELTE általános iskolájának korábbi helyén kialakított, kiválóan felszerelt tagóvoda létrehozásával biztosítja az óvodai ellátást. A Kiss János altábornagy utcai, akadálymentesített épület hőszigetelést, új nyílászárókat, kazánt és radiátorokat kapott, az emelet elérését lift segíti. Az óvodások igényeinek megfelelően átépítették az udvart is – mondta el lapunknak Fonti Krisztina, a szakterületért felelős alpolgármester.
A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy összesen százzal nőtt a férőhelyek száma, ebből huszonöt helyet az év közben jelentkezőknek tartanak fenn. Ezzel azonban nem zárul le a bővítés, jövő szeptembertől ugyanis az Orbánhegyi Óvoda tagóvodájában, amennyiben erre igény mutatkozik, újabb két csoport indítható – sorolta az újdonságokat Fonti Krisztina, hozzátéve, hogy a Kiss János altábornagy utcai új óvodával immár a kerület szívében is elegendő férőhely áll rendelkezésre.
Az óvodai felvétel rendjében életbe lépő változásokról Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelési iroda vezetője elmondta, hogy Pokorni Zoltán polgármester és a Hegyvidéki Önkormányzat javaslatára bekerült a köznevelési törvénybe az életvitelszerű ottlakás fogalma. A szülőknek a felvételi eljárás keretében nyilatkozniuk kellett arról, hogy gyermekükkel legalább három hónapja életvitelszerűen az óvoda körzetében laknak, amit a védőnői ellátás igényéről szóló nyilatkozat bemutatásával is alátámasztanak. Mint az irodavezető kiemelte, a szigorítás is hozzájárult ahhoz, hogy a hegyvidéki óvodákba valóban a kerületben élő gyerekek kerüljenek be.Szazzal_nott_az_ovodai_ferohelyek_szama_a_Hegyvideken2A férőhelyek bővítése mellett a nyár folyamán több óvodában végeztetett el kényelmi fejlesztéseket az önkormányzat. Megújult a tornaterem és a mosdó a Városmajori Óvodában, új mászófalat kapott a Mackós Óvoda, ahol a játszóteraszt és a felső udvart is műfűvel burkolták, valamint megszüntették a vizesedéseket.
Eséscsillapító altalaj védi a gyerekek testi épségét a KIMBI Óvodában, a Csikó tagóvoda ablakaira árnyékolók kerültek, a Normafa Óvodában növényekkel díszített támfal épült. Vizesblokkot alakítottak ki a Hegyvidéki Mesevár Óvoda földszintjén,míg a Zugliget Óvodában a piros csoport mosdója, valamint a csoportszobákban és a tornateremben a radiátorvédők is megújultak. Immár modern fűtési rendszer működik a Csermely tagóvodában, az Őzike tagóvoda folyosóit újraburkolták, a Süni Óvodában megszépült a kerítés és a konyha padlóburkolata, valamint elkészült két homokozó.

M.