Szépkorúakért a Hegyvidéken

Szomszédsági közösségek – öntevékeny idősek

Németvölgy után Krisztinaváros és Virányos is bekapcsolódik a Szépkorúakért a Hegyvidéken – Szolidáris szomszédság közösségfejlesztő alprogramba. Szeptemberben és októberben helyi idősekkel beszélgetünk lakóhelyükhöz fűződő viszonyukról, terveikről, ötleteikről, javaslataikról. A beszélgetések tapasztalatait természetesen minden érdeklődővel megosztjuk majd. A személyes beszélgetésre (interjúra) vállalkozókat, előzetesen egyeztetett időpontban és helyszínen keressük fel.
Akinek pedig kedve és lehetősége van, csatlakozhat a szomszédsági önkéntesek lelkes csapatához. A program első szomszédsági önkéntesei szívügyükért tesznek közösségben, a helyi közösségért. Színes tevékenységük eredményeként kapcsolatok szövődnek, közösségek alakulnak. A program Németvölgyben is úgy indult el tavaly tavasszal, hogy helyi idősekkel beszélgettünk lakóhelyhez fűződő viszonyukról, terveikről, ötleteikről, javaslataikról.
Örömmel fogadjuk a krisztinavárosi és virányosi beszélgetésekre (interjúkra) jelentkezőket: Mile Zsolt közösségfejlesztő, projektasszisztens, 30/254-4690; Gyenes Zsuzsa közösségfejlesztő, szakmai vezető, 12.kerulet.kozosseg@gmail.com.

Látni és láttatni – önkéntes hegyvidéki tudósítókat keresünk

A Szépkorúakért a Hegyvidéken – Szolidáris szomszédság közösségfejlesztő alprogram keretében ősztől a helyi nyilvánosság színesítésére is vállalkozhatnak az önkéntesek. Sokan szeretnek írni, fotózni, mobiltelefonnal rövid filmeket, hangfelvételeket készíteni. Sokan szeretik megörökíteni a jelent, gondolatokat ébreszteni, információt és tudást átadni.
Azt valljuk, hogy bárkiből válhat tudósító, aki nyitott az emberekre, történetekre – és a technikára. A nyitottságon kívül minden más megtanulható. A tanulásra, a műhelymunkára, az alkotásra szeretnénk lehetőséget teremteni. A képzésen a résztvevők a technikai alapismeretek elsajátításán túl megtanulnak otthonosan mozogni a különböző médiafelületeken, és ami a legfontosabb, megtanulnak látni és láttatni: „beszélő” képeket készíteni, a közösségnek kommunikálni, a figyelmet felkelteni.
A kiscsoportos képzés szeptemberben indul (jelentkezési határidő: szeptember 11.), nyolc héten át heti egyszer néhány óra elfoglaltságot jelent, és ingyenes. A képzés után rendszeres műhelytalálkozókon mélyíthetők tovább az ismeretek az írott, a rádiós vagy a képes műfajban. Ezután folytatódhat a gyakorlat megszerzése, és kezdődhet az önkéntes tudósítók tevékenysége.
Az egész kerületből várjuk a jelentkezéseket a tudósítóképzésre: Mile Zsolt közösségfejlesztő, projektasszisztens, 30/254-4690; Gyenes Zsuzsa közösségfejlesztő, szakmai vezető: 12.kerulet.kozosseg@gmail.com.