Tizenegyezer_alairas_a_Janos_korhazert

Tizenegyezer aláírás a János kórházért

„A kormány által tervezett új budapesti központi kórház a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel, megfelelő ellátást biztosítva ezzel Közép-Buda és a környező agglomeráció lakóinak” – ezt a kérést egy II. kerületi lakó, Szilágyi Zsolt fogalmazta meg aláírásgyűjtő-kezdeményezésében, amihez május végén az elsők között csatlakozott a II. és a XII. kerület polgármestere, Láng Zsolt és Pokorni Zoltán.
Az első aláírásokat az elmúlt három hónapban több ezer követte. Budán, valamint több agglomerációs településen összesen 11 177-en látták el kézjegyükkel az íveket, amiknek az átadására a napokban került sor az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Ennek alkalmából Szilágyi Zsolt elmondta: a polgári kezdeményezést személyes tapasztalatai miatt indította, mert a Szent János Kórház nem felel meg a minimumkövetelményeknek, és a lakosságszámot is figyelembe véve jelentős súlyponteltolódás tapasztalható a pesti kórházak, sürgősségi központok javára. Mint kiemelte, kezdeményezését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára is támogatta aláírásával.
Az aláírásokat Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár vette át, aki hiányosságként értékelte, hogy az egészségügyi fejlesztésekre fordított 500 milliárd forintos forrásokból kimaradtak a legrosszabb állapotú közép-magyarországi intézmények. Beneda Attila szerint a János kórházat mindenképpen fel kell újítani. Ezt azzal indokolta, hogy az intézményben a 21. századi tudás mellett 19. századi infrastruktúra található. Az új kórház helyszínére vonatkozóan a kormány minden lehetőséget megfontol – tette hozzá.
Az ívek átadásán Váczi János is részt vett a Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében. Az alpolgármester szerint az aláírásgyűjtés megmutatta, hogy az emberek komoly problémának tartják a János kórház állapotát. Mint mondta, az önkormányzat minimális összegekkel tud hozzájárulni a fejlesztésekhez, ám mára már olyan nagyságrendű pénzre van szükség, amekkorát egy kerület nem képes biztosítani.

z.