Uj_szarnnyal_bovult_a_vakok_gyermekotthona1

Új szárnnyal bővült a vakok gyermekotthona

Megvalósult egy régi álom a vakok Batthyány László gyermekotthonában: felépült az a ház, ahol a gondozottak felnőtté válásuk után is teljes körű ellátásban részesülhetnek. Az új helyen a fiatalok az állapotuknak megfelelő fejlesztést és védett munkalehetőséget is kapnak.

Most, amikor egyértelmű törekvések vannak arra, hogy világvallásokat, kultúrákat egymással mesterséges és mesterkélt módon próbáljanak szembeállítani, jó alkalom nyílik arra, hogy elmondhassuk, egy muzulmán ország muzulmán alapítványának segítségével egy keresztény ország katolikus szerzetes közössége tudta megvalósítani az álmát – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája új épületrészének átadásán, arra utalva, hogy a beruházás azerbajdzsáni támogatással, állami közreműködéssel valósult meg.
A tárcavezető szerint lehet sok különbség a muzulmánok és keresztények között, más nyelvet beszélnek, talán máshogy is gondolkodnak, ám mindezzel együtt az ilyen alkalmak bizonyítják, „sokkal több bennünk a közös, mint ami megkülönböztet minket egymástól”. Megjegyezte: az iszlám vallásnak és a keresztény-katolikus tanításnak is az a legfontosabb célkitűzése, hogy a gyengéket mindig fel kell karolni, a gyerekeket mindig segíteni kell.
A vakok Batthyány László gyermekotthonának igazgatója, a Hegyvidék díszpolgára, Fehér Anna megköszönte mindazok munkáját, akik segítségével elkészülhetett az új épület. Anna nővér emlékeztetett rá: tizenöt év sikertelen próbálkozás után már szinte lemondtak a bővítésről, amikor értesültek a hírről, hogy támogatást kapnak az építkezéshez.Uj_szarnnyal_bovult_a_vakok_gyermekotthona2Az avatóünnepségen részt vett Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, valamint Soltész Miklós egyházügyi államtitkár is. A Hegyvidéki Önkormányzatot Fonti Krisztina alpolgármester képviselte. Az épületet Snell György püspök szentelte fel, Szijjártó Péter és Anar Alakbarov, a Heydar Aliyev Alapítvány ügyvezető igazgatója pedig egy az alapítvány támogatására emlékeztető követ leplezett le közösen.
A Mátyás király úton működő intézmény azoknak a sajátos nevelési igényű, látássérült, valamint látás- és mozgássérült fiataloknak az óvodai, általános iskolai nevelését, oktatását és teljes körű ellátását végzi, akik nem foglalkoztathatók együtt a többi gyermekkel. Az ott tanulók közül többen betöltötték a 18. életévüket, de más intézményben szinte lehetetlen elhelyezni őket.
Az új épületben teljes körű ellátásban részesülnek, az állapotuknak megfelelő fejlesztést kapnak, és védett munkalehetőségük is lesz. A beruházás összköltsége félmilliárd forint, ebből mintegy 240 millió forintot áll az azeri alapítvány.

z.