Utak_jardak_lepcsok_ujultak_meg_a_nyaron

Utak, járdák, lépcsők újultak meg a nyáron

A terveknek megfelelően zajlik a nyári útfejlesztési program, szeptember végéig a kerület számos pontján befejeződnek az építési és karbantartási munkálatok. Elkészült a Németvölgyi út felső szakaszának rekonstrukciója, és szeptember elsejétől teljes hosszában járható lesz a támfalépítés miatt részlegesen lezárt Költő utca. A nagyobbak mellett több kisebb, ám a közlekedők számára jelentős könnyebbséget jelentő beruházás is megvalósult.

A kommunálisadó-bevétel felhasználását koordináló, helyi civilekből álló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület egyetértésével jelentős közterületi fejlesztéseket hajtott végre az önkormányzat a nyáron.
A Farkasréti temető főbejárata alatti, közel kétszáz méteres szakasz újjáépítésével augusztusban lezárult a Németvölgyi út középső részének rekonstrukciója. Kicserélték a teljes útalapot, a szegélyköveket és a kopóréteget, a temető felőli oldalon külön parkolósáv jött létre. Jelentős könnyebbség az autósoknak, hogy szeptember elsejétől ismét teljes hosszában járható lesz a korábban az átmenő forgalom elől lezárt Költő utca.
A lezárásra azért került sor, mert leomlott egy közel százéves, több mint hatvan méter hosszú, eredetileg szárazon rakott terméskő támfal. A munkálatok során, az érintett közművek tehermentesítését követően, a teljes támfalat újjáépítették, valamint az érintett terület előtt az út és a járda burkolatát is felújították.
Újraaszfaltozták a Szánkó utca útpályaburkolatát, míg az Ágnes út egy kritikus szakaszán megtörtént a burkolatkiegyenlítés. Régi adósság volt a Gyógyfű utca rendbetétele, a földút a Kék Golyó utcai torkolattól a garázssorig szilárd burkolatot kapott.
Megújult a járda a Hóvirág úti rendelő és a 18-as szám között, valamint a Diana utca 33.-tól a Szent Orbán térig, mivel ezen a szakaszon különösen sok iskolás közlekedik. Mintegy húsz méter hosszan vadonatúj járda épült a Tamási Áron utca 54. előtt, és elkészült a burkolathibák kijavítása a Csonka utca–Költő utca találkozásánál.Utak_jardak_lepcsok_ujultak_meg_a_nyaron2
A szünidőben lezajlott a Sion lépcső felújítása; az időzítés azért volt fontos, mert azon keresztül érik el a diákok a Hegyalja úti buszmegállóktól az Arany János iskolát. Szintén lezárult a Vöröskő és az Istenhegyi lépcső rekonstrukciója, míg a Breznó lépcső hibajavításán jelenleg is dolgozik a kivitelező.
A Kikelet utca 20. előtt kijavították az útpálya hibáit, a Normafa úti orvosi rendelőnél három parkolóhelyet alakítottak ki. Új zebrát kapott a Hegyalja út–Liptó utca csomópontja, valamint a régi elbontását követően modern gyaloghíd épült a Diós ároknál, amely a Sárospatak úti, megújult rámpához hasonlóan jelentősen megkönnyíti a fogaskerekű elérését.
Megkezdődött a MOM Sport előtti gyalogosátkelő kiépítése a Csörsz utcában, valamint a végéhez közeledik a sziklaomlás elleni kerítések felállítása az Edvi Illés úton és a Denevér úton. A vashálós, kétméterenként oszlopokkal megerősített, összesen több mint 350 méter hosszú high decker kerítésekre azért van szükség, mert az érintett területeken egyre többször gurultak kövek a járdára és az útpályára.
Ami a közeljövő feladatait illeti: hamarosan megkezdődik a Hangya lépcső felújítása, az akadálymentes rámpa kiépítése a Lívia-villától a fogaskerekű megállójáig, a Bürök utca geometriai hibáinak és a Gaál József út 20–22. előtti terület úthibáinak kijavítása, a Csaba utca 29.-hez vezető rámpa kialakítása, valamint – a csapadékelvezető csatorna elkészültét követően – a Szépkilátás úti földút burkolása a lépcső és a cukrászda közötti szakaszon.

mm.