Varosmajori_veradas

Városmajori véradás

A meglehetősen hűvös, esős idő ellenére ismét több százan vettek részt az Országos Vérellátó Szolgálat hagyományos városmajori Retro Véradásán. Végül 660-an adhattak egyenként 450 milliliter vért, 73-an most először feküdtek a véradóágyra.
Sok fiatal jött el, a véradók több mint harmada még nem töltötte be a 30. életévét. Köztük volt Takács István, aki közel hatvan kilométert utazott, hogy segíthesse a vérre szorulókat. „Rendszeresen járok véradásokra, de erre a programra most először jutottam el. Ismerőseim tavaly jártak itt, sok jót hallottam tőlük, ezért úgy döntöttem, vállalom az utazást” – mesélte a számítógépes rendszergazda, aki külön is kiemelte a remek hangulatot és a véradás alatt játszott retroslágereket.
Szintén a körülményeket dicsérte a családjával érkező Kálmán András. A vállalkozó harmadszor vett részt a városmajori rendezvényen, most először azonban a feleségét és a gyermekeit is magával hozta. „A családtagjaim egyelőre csak nézőként jöttek velem, de remélem, hogy a körülményeket látva legközelebb már ők is adnak vért” – mondta bizakodva.
Természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos sör és virsli sem, s a támogatóknak köszönhetően mindenki ajándékcsomaggal térhetett haza. A városmajori parkon kívül az ország további négy pontján szerveztek egy időben Retro Véradást. Debrecenben, Győrben, Pécsen és Szegeden összesen 661-en adtak vért, ami azt jelenti, hogy a Hegyvidék volt a leglátogatottabb helyszín.
A rendezvényekre kilátogatók többségében férfiak voltak, a 30 év alatti fiatalok aránya meghaladta a 30 százalékot, míg a donorok 12 százaléka először adott vért. Továbbra is az AB negatív, a B negatív és a 0 negatív a legritkább vércsoport, az arányok azonban a véradóknál is ezt a sorrendet tükrözik, így mindegyik típusú vérből megfelelő mennyiség áll az Országos Vérellátó Szolgálat rendelkezésére.

-os-