Zagar

Žagar - hangulat a nyár végére

Jó hangulatú nyárzáró koncertet tervez szombat estére a Žagar, igazi pörgős, táncos, dinamikus előadást. A zenekar muzsikáját nemcsak lemezekről, de filmekből is jól ismerheti már a közönség.

Kérdésünkre, hogy milyen hangulatú koncertre számíthatunk a Gesztenye napokon a Žagartól, Zságer Balázs, a zenekar vezetője a legegyszerűbb választ adja: „Žagar-hangulatúra. Az élő előadásaink mindig dinamikusabbak, pörgősebbek, mint ahogy a lemezeken hallhatók. Ugyanazok, mégis táncosabb változatban.”
A Žagar együttes karrierje 2001-ben indult, amikor a Yonderboi három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor és DJ Bootsie) Lázár Tiborral kiegészülve a Yonderboion kívül is elkezdett zenélni. Ekkor még Pulzus néven léptek fel, 2002 nyarán pedig már Žagarként, itthon és külföldi fesztiválokon egyaránt.
Ekkor készült el az első lemezük, amin a vonósnégyesek mellett Ligeti György énekes (The Puzzle) is közreműködött. Ugyanebben az évben a Local Broadcast album révén kezdte meg stílusteremtő útját a Žagar Európa közepén, a rock, a trip hop és az elektronikus tánczenék különös elegyét létrehozva.
Az első nagylemezt a Wan2 magazin minden idők legfontosabb 50 magyar lemeze közé sorolta. 2004-ben a Szezon című film zenei anyagát tartalmazó Eastern Sugar című album lendített ismét a zenekar szekerén, majd a 2007-es Cannot Walk Fly Instead lemez tette igazán közismertté a nevüket.
Ismert fesztiválok állandó visszatérője a Žagar. Az országhatáron túl játszott már Angliában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban Szlovákiában, Csehországban és Oroszországban is. Koncertjeit mindig vetítés kíséri.
Zságer Balázs neve nem ismeretlen filmes berkekben sem. Írt zenét Török Ferenc alkotásaihoz, a Szezonhoz és a Csodálatos vadállatokhoz, szerepelt zenéje két Helyszínelők-részben és a Las Vegas című sorozatban is. Most egy újabb magyar filmhez szerzett betétdalt: Dési András és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod című fekete komédiájához (ami Budapest éjszakai életének szubkultúráit, annak szereplőit és nappali világának izgalmas találkozásait mutatja be), a Mary Popkids énekese, Kama közreműködésével. A Žagart jelenleg Magyarország egyik legütőképesebb könnyűzenei exportcikkének tartják.
Alkalmanként olyan vendégek hoznak számukra új áramlatokat, mint például Ligeti György, vagy az Underground Divas formáció külön-külön is elismert énekesnői: Sena, Péterfy Bori, Németh Juci, Hodosi Enikő, Kutzora Edina, Judy Jay. A velük készített Wings of Love számos rádió listáján és az MTV toplistáján is az első helyre került. Emellett tizenötezer dal közül második lett az International Songwriters Competiton elektronikus/dance kategóriájában. 2008-ban az MTV European Music Awards Best Local Act kategóriájában jelölték a csapatot.
Nemrégiben elkészült a Žagar új videoklipje. A Sleepwalking című számra forgatott kisfilm operatőre Erdély Mátyás, aki az idei cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazott Saul fiát fényképezte.
„Amikor elkezdtem írni Az éjszakám a nappalod film zenéjét, egy házibuli-jelenethez készült számnál jutott eszembe, hogy ez jól állna Kamának, a Mary Popkids énekesének. Átküldtem az alapot, amit néhány napon belül egy jó kis énekdallammal küldött vissza, aztán ez is maradt a munkafolyamat. Tulajdonképpen nem is találkoztunk, úgy készült el a Sleepwalking – emlékezik vissza Zságer Balázs, aki hozzáteszi, a szombati lesz az első alkalom, hogy az együttes élőben játszik a hegyvidéki közönségnek. – Remélhetőleg ennek ellenére ismerősek lesznek majd a dalaink. Nagyon jó hangulatú, bár szeptember végi, mégis nyárzáró koncertet tervezünk. Ezek a szeptemberi bulijaink mindig jól szoktak sikerülni!”

 

A Žagar tagjai:

Zságer Balázs – billentyűk, elektronika, ének, Kovács Andor – gitár, Zságer-Varga Ákos – basszusgitár, DJ Bootsie – scratch, Lázár Tibor – dob, Ligeti György – vokál, Kemuri – látvány