CSOK_a_csaladoknak

CSOK a családoknak

A Családi Otthonteremtési Programról rendeztek konferenciát a XII. kerületben, a Larus Rendezvényközpontban, ahol a kormányzat képviselői ismertették a családpolitikai intézkedések céljait, eredményeit.
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a január elsejével elinduló otthonteremtési programnak három alappillére van: a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), az áfacsökkentéshez kapcsolódó kedvezmények, valamint a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamattámogatott hitel. Az eddig befogadott CSOK-kérelmek közül minden negyedik új lakás vásárlására irányul.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról a riasztó adatról beszélt, hogy Magyarországon a népesség 1981 óta minden évben fogy. A termékenységi ráta 2015-ben 1,44 volt hazánkban, ami hosszú idő óta a legmagasabb szám, ugyanakkor a jelenlegi termékenységi mutató mellett is 9 millió alá csökken az ország népessége tizenöt éven belül.
A kormányzat ezen igyekszik változtatni, a feladat az, hogy lebontsa a gyermekvállalás útjában álló akadályokat. Novák Katalin elmondta: a pénzintézetek által nyújtott adatok szerint február végéig 2346 CSOK-kérelmet fogadtak be, ezek összértéke 6 milliárd forint. Így átlagban az egy szerződésre jutó összeg 2,5 millió forint.
„A kormányzat célja, hogy minden magyar család lehetőleg saját otthonhoz jusson” – hangsúlyozta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Hozzátette: cél az is, hogy az otthonteremtési program révén növekedjen a népesség, bővüljön a gazdaság. Az államtitkár megjegyezte: az építőipar nélkül „hosszú távú, fenntartható növekedésről nem lehet beszélni”, a beruházásokhoz pedig fizetőképes keresletre van szükség.

d.