Egyetemi_koszonet_a_helytallasert

Egyetemi köszönet a helytállásért

Bár fél év is eltelt már a Testnevelési Egyetemen történt tűzeset óta, a szemtanúk és az oltásban részt vevők nem felejtik el egykönnyen az eseményeket. Az Alkotás utcai atlétikai csarnok, valamint az azzal egybeépült előadóterem 2015. október 15-én a hajnali órákban kigyulladt, és szinte perceken belül égett a teljes tetőszerkezet.
A több tízméteres lángok a szomszédos épületet is veszélyeztették, annak több ablaka berobbant a nagy hő hatására, a tűzoltók azonban megfeszített munkával megakadályozták, hogy a laborok, kutatóhelyek és további előadótermek is a tűz martalékává váljanak. S ami a legfontosabb: a tüzet személyi sérülés nélkül sikerült megfékezni.
„Az egyetem gyakorlati életének a szíve volt az atlétikai csarnok, a lelke pedig a háromszázötven fős előadó, ahol a világhírű sportolóink kézlenyomatait őriztük” – érzékeltette a veszteség mértékét Mocsai Lajos rektor a katasztrófa elhárításában segédkezők számára rendezett ünnepségen. Hozzátette: a Magyar Sportcsillagok Falának 166 kézlenyomatából régész szakemberek segítségével 122-t végül is sikerült megmenteni. Az oltásban közreműködő 212 tűzoltó, rendőr és mentős tevékenysége példaértékű volt, az egyetem számára hitet, erőt adtak az újjáépítéshez – fogalmazott Mocsai Lajos, aki köszönetet mondott helytállásukért, és névre szóló oklevelekkel ismerte el áldozatos munkájukat.
A háromezer négyzetméteren égő csarnok oltását a legmagasabb, ötös fokozatú riasztás mellett hajtották végre – mondta Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Az oltásban 161 hivatásos és önkéntes tűzoltó 16 vízsugárral vett részt, feladatuk teljesítését a rendőrség, a mentőszolgálat, valamint az egyetem biztonsági személyzete is nagyban segítette. Az igazgató megjegyezte, hogy az oltást Kanyó Ferenc tűzoltósági főfelügyelő vezette, aki egykor az intézmény hallgatója volt, így kiváló helyismerettel irányította a munkát.
Az egyetem a napokban hozta nyilvánosságra a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által készített tűzvizsgálati jelentés megállapításait. E szerint a tűz a sportcsarnok belsejében lévő fűtésvezérlő szekrényben „villamos áram gyújtóhatása következtében” keletkezett a fűtési rendszer bekapcsolásakor. A szakértői vélemény kizárta a gyújtogatást.

k.