Előjegyzés szükséges a laborvizsgálatokhoz

Csak időpont-egyeztetést követően fogadja a Szent János Kórház központi laboratóriuma azokat, akik nem a kórházi szakrendeléseken kiállított beutalóval érkeznek, vagy nem sürgős vizsgálatot szeretnének elvégeztetni. Az új előjegyzési rendszerre azért van szükség, hogy csökkenjen a korábbi csúcsidőszakokra jellemző óriási tömeg.

„Előjegyzés nélkül mostanra kezelhetetlenné válna a betegáradat” – indokolta dr. Csernák Zsolt, a Synlab Hungary Kft. által működtetett János kórházi laboratórium szakmai igazgatója, miért vezettek be új előjegyzési rendszert.
A laboratórium járóbeteg-rendelésén 2010 és 2015 között 75%-kal nőtt a betegszám, a páciensek túlnyomó többsége ugyanakkor, a megszokott módon, egy szűk időszakban – főképp a hét első napjaiban, reggel 7 és 9 óra között – jelent meg, ami egyre nagyobb tömeget eredményezett. Váróterem híján (a vérvételi szoba előtt csak egy keskeny folyosó található néhány paddal) a várakozók hosszú sora nemritkán a kórház főbejáratán kívül, a taxiállomás környékén ért véget.
A lehetetlen állapotok miatt a Synlab vezetése úgy döntött, hogy más, hasonló forgalmú laboratóriumok évek óta bevált gyakorlatát követve életbe lépteti az előjegyzést a János kórházban. Csernák Zsolt hangsúlyozta, hogy az orvosok és a betegek körében már a múlt év végén elkezdték beharangozni a várható változásokat. Február elején hivatalos körlevelet postáztak ki a február 15-től érvényes vizsgálati rendről az érintett mintegy százötven ún. beküldő orvosnak, a pácienseket pedig külön is tájékoztatták a helyszíni felhívásokban, a kiadott leletek aljára nyomtatott információkkal, valamint a kórház és a laboratórium honlapján megjelent közleményekben.
Ezt követően – március 1-jéig – általános türelmi időszak következett. Közben mindenkit fogadtak, aki időpont-egyeztetés nélkül érkezett. Május közepéig további előjegyzés-mentességet élveznek azok, akiknek a beutalója február 15-e előtti keltezésű, s így esetleg nem értesültek a változásokról. „Naponta kétszázhatvan-kétszázhetven ember jön ide, és átlagosan nyolc-tíz esetben még mindig előfordul, hogy a páciens nem hallott az időpontfoglalás szükségességéről” – mondta a szakmai igazgató.
Időpont-egyeztetés céljából munkanapokon 10.30–14.30-ig a 458-4569-es vagy a 458-4571-es telefonszámot kell hívni. Vérvételre egy héten belül tud időpontot adni a laboratórium.
Közfinanszírozott vizsgálatokra csak akkor nem szükséges időpontot foglalni
, ha a beteg a Szent János Kórház szakrendelésén kiállított beutalóval érkezik a laboratóriumba, vagy ha a laborvizsgálat sürgős. Ez utóbbi esetben a vizsgálatok meghatározott köre igényelhető (erről a területi ellátásba tartozó beküldő orvosok tájékoztatást kaptak), emellett az orvosnak a kérőlapon igazolnia kell a sürgősségi igényt.

sz.