Jelentos_utepitesek_kezdodnek

Jelentős útépítések kezdődnek

Az ütemtervnek megfelelően zajlanak a közterületi út-, járda- és lépcsőépítések, a következő hetekben több fejlesztés is lezárul. Új beruházások is megkezdődnek, egyebek mellett babakocsival és kerekesszékkel kényelmesen használható járda épül a Városmajor utca és a Maros utca között.

Jól halad a Csaba lépcső legfelső szakaszának teljes rekonstrukciója, a munkálatok végeztével megoldódik a csapadékvíz elvezetése is. Az új lépcsőszakaszt várhatóan májusban vehetik birtokba a gyalogosok, ezzel lezárul a rendkívül forgalmas, közel 200 méter hosszú lépcsősor felújítása. Amíg a kivitelező dolgozik, az eredeti lépcsőt egy ideiglenes falépcsővel helyettesíti, így az érintett ingatlanok és utcák zavartalanul megközelíthetők.
Elkészült az útpálya felújítása a Nárcisz utca középső szakaszán, az autósok immár sima felületű aszfalton közlekedhetnek a Stromfeld Aurél út és az Orbánhegyi út között. A hónap végéig a járda is megújul, ízléses térkő burkolatot kap.
Május végén lezárul az Irhás árok járdája melletti támfal kialakítása. Erre azért volt szükség, mert korábban előfordult, hogy föld és törmelék vált el, ami veszélyeztette a gyalogosokat, valamint a parkoló autókat. Az esztétikus megjelenés érdekében a támfal feletti rézsűt úgy tervezték a szakemberek, hogy a későbbiekben lehetőség legyen zöld növények telepítésére.
Aszfalttal burkolt járda épül április végén a Mártonlak utcához vezető lépcső folytatásában. A fejlesztés hatására jóval könnyebb lesz megközelíteni a Thomán István utcai buszvégállomást.
Sokaknak gondot okoz, hogy a Kós Károly iskolánál nem lehet akadálymentesen elérni a városmajori parkot és a Maros utcát. Mivel a Kós Károly lépcső átalakítására nincs lehetőség – a lépcső túlságosan meredek –, az önkormányzat szakirodája úgy döntött, hogy még a nyáron egy babakocsival és kerekesszékkel is könnyen használható, enyhe lejtésű járda épüljön a Városmajor utcai óvoda kerítése mellett.
Korszerű út és járda készül az Agancs utcában, a Golfpálya és a Rege út között. A megújuló, mintegy száz méter hosszú útszakaszt július elején adják át a forgalomnak.
Javul a közlekedésbiztonság a Bürök utcában is, ahol a temető melletti részen a nyáron megszüntetik a veszélyes burkolati hullámokat. Kijavítják az Istenhegyi lejtőtől a fogaskerekű Erdei iskola megállójáig vezető lépcsős járda lépcsőfokait és pihenőit. Ez utóbbiakat úgy alakítják át, hogy az esővíz akadálytalanul lefolyhasson.
Szintén megújul a Zirzen Janka és a Szepesi utca közötti lépcső. A törött és kifagyott köveket hibátlan darabokra cserélik, valamint a korlátot is felújítják.
Befejeződött a Nagy Jenő utcai gyalogosátvezető átépítése a Tartsay Vilmos utcánál. A módosításoknak köszönhetően megváltozott a sebességcsillapító borda lejtése, és a felszíne egy szintbe került a járdákkal, így könnyebb átkelni rajta.

sm.