Nyolcszogletu_kilatopont_a_Budai-hegysegben

Nyolcszögletű kilátópont a Budai-hegységben

Egyre több rendkívüli panorámát kínáló, izgalmas építészeti megoldásokat felvonultató kilátó várja a kirándulni vágyókat a Pilisi Parkerdő Zrt. által gondozott környékbeli erdőkben. Néhány nappal ezelőtt az Országos Kéktúra által is érintett, 495 méter magas Hármashatár-hegy dolomitsziklás csúcsán nyílt meg egy nyolcszögletű kilátópont, ahonnan Budapest nagy része, sőt jó időben a Cserhát, a Mátra és a Pilis is a látogatók elé tárul. A fenyőgerendákból készült, faszerkezetű építmény érkezési szintje pihenőhelyként is szolgál mindazoknak, akik a hegyre felérve kicsit kifújnák magukat.
A hármashatár-hegyi fejlesztések a ZöldBázis Turistaközponttól a kilátóhoz vezető út felújítását, továbbá lépcsők és korlátok kialakítását is magukban foglalják. A már megnyílt kilátópontot a készülő Hármashatár-hegyi turistaházzal együtt adják át ünnepélyes körülmények közt várhatóan ez év nyarán.
A Budai-hegységben és a Pilisben az elmúlt években több egyedi megjelenésű kilátó is épült. A Telki és Nagykovácsi között magasodó Nagy-Kopaszon 2005-ben adták át a dagadó vitorlára emlékeztető Csergezán Pál-kilátót. Ennek tizennyolc méter magasban lévő felső szintjére épp száz lépcsőfokon lehet feljutni.
A Pilis legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn, egy régóta ott álló geodéziai torony átalakításával, 2014-ben hozták létre a Boldog Özséb-kilátót; 2015-ben pedig Piliscsaba határában nyitották meg a Dévényi Antal-kilátót, amelyet sokan Jenga-toronynak neveznek. A fahasábokból szerkesztett építmény ugyanis úgy néz ki, mintha a népszerű építő-logikai játék felnagyított elemeiből rakták volna össze.
Tavaly egy másik jelentős fejlesztés is történt: Galyatetőn a 17 méter magas Péter-hegyese kilátót toldották meg további 13 méterrel, külső lépcsősort építettek köré, míg belül három puritán szobát, úgynevezett bivakszállást alakítottak ki a túrázóknak. Az ötletes átépítést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) két oktatója, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezte, munkájuk a rangos nemzetközi építészeti díj, az Architizer A+ Awards döntőjébe is bekerült, renováció kategóriában. Vass-Eysen Áront a MOME végzős építész hallgatójaként 2010-ben Árkay-díjjal jutalmazta a Hegyvidéki Önkormányzat.

d.