Tevhitek_a_laktozerzekenysegrol

Tévhitek a laktózérzékenységről

Milliókat érinthet Magyarországon a laktózérzékenység, azonban még mindig kevesen tudják, hogy a tejcukorérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról. Akik nem pótolják más módon a tej mellőzése miatt kiiktatott ásványi anyagokat, vitaminokat, azoknál hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Magyarországon egyes szakértők húsz-harminc százalékra teszik a laktózérzékenyek arányát, azaz minden negyedik embert érinthet a probléma, ugyanakkor mindössze 0,5 százalékot tesz ki a laktózmentes tejek és tejtermékek forgalma. Ennek oka elsősorban az, hogy az érintettek döntő része nem is tudja magáról, hogy laktózérzékeny.
Aki viszont tisztában van a problémájával, nem biztos, hogy megfelelően kezeli – sok laktózérzékeny hiszi azt, hogy teljesen le kell mondania a tejről. Ez azonban nincs így, hiszen ők is fogyaszthatnak laktózmentes tejtermékeket, amik a „rendes” tejhez hasonlóan fontos tápanyagforrást jelentenek a magas kalcium-, fehérje-, foszfor-, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12- és C-vitamin-tartalmuk révén.
Minderről Barcza Zsuzsanna dietetikus beszélt a MOM Sport épületén belül működő Cserpes Tejivóban tartott sajtótájékoztatón. Ezt annak apropóján rendezték, hogy a Cserpes Sajtműhely újrahasznosítható üvegekbe töltött laktózmentes termékekkel – tejjel és tejes italokkal, valamint saját gyümölcslekvárból habart, adalékanyagok és tartósítószer hozzáadása nélkül készült élőflórás joghurtokkal – gazdagította termékpalettáját.
„Sajnálatos módon a tejcukor-emésztési zavarban szenvedők sok esetben diétával próbálják orvosolni problémájukat. A tejtermékek teljes elhagyásával, az azokban található értékes ásványi anyagok és vitaminok megfelelő pótlása nélkül azonban hiánybetegségek léphetnek fel; a kalcium és D-vitamin hiánya például felgyorsíthatja a csontritkulás folyamatát” – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő.
A dietetikus mindenki számára azt tanácsolja, hogy ha a hagyományos tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen tüneteket, például haspuffadást, hasmenést, gyomorfájást tapasztal, kérjen a háziorvosától beutalót a gasztroenterológiára. Itt a vizsgálatok során pontosan meg tudják állapítani, hogy laktózérzékenység áll-e a problémák hátterében, vagy esetleg a ritkábban előforduló tejfehérje-allergiáról van szó. Ez utóbbi esetében valóban kerülni kell mindenféle tejtermék fogyasztását.
Barcza Zsuzsanna elmondta, hogy munkája során rendszeresen találkozik különféle tévhitekkel a laktózmentes étrenddel kapcsolatban. Egyesek azt hangoztatják, hogy a laktózmentes tej „műtej”, holott az összetétele teljes mértékben megegyezik a többi tejével, kivéve, hogy a benne található tejcukrot különféle eljárásokkal glükózra és galaktózra bontják. Ezt azért teszik meg a gyártás során, mert a tejcukorra érzékenyek vékonybelében az átlagosnál kevesebb laktáz enzim található, így számukra nehézséget okoz a laktóz bontása. A gyártástechnológiában tehát ugyanazt az eljárást alkalmazzák, mint amit egy laktáz enzimet termelni képes emésztőrendszer is elvégez normális esetben.
Csak részben igaz, hogy a savanyított tejtermékeket, például a túrót, kefirt, sajtokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Tény, hogy a savanyított tejtermékek tejcukortartalma részben már bontott állapotban van, ezért ezek a laktózintolerancia egyéni mértékétől függően ehetők. A laktózmentes tejtermékek azonban már teljesen bontott tejcukrot tartalmaznak, tehát bátran fogyaszthatók bármilyen fokú érzékenység esetén.
Vannak, akik úgy vélik, jobb, ha egészséges emberek nem isznak laktózmentes tejet. Mivel ennek beltartalmi értéke azonos a normál tejével, a dietetikus szerint azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik nem érzékenyek a tejcukorra. Például ha egy családban van laktózérzékeny személy, egyszerűbb az ebédet mindenki számára laktózmentes tejjel készíteni, hiszen ez az ízét vagy tápértékét tekintve semmivel sem „rosszabb”, mint a hagyományos tej.
Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely tulajdonosa fejlesztéseik kapcsán a sajtótájékoztatón kiemelte: „Elkötelezettségünknek tartjuk, hogy az egészséges életmódot, étkezést népszerűsítsük a tejtermékek piacán, tudatosítva az emberekben azt a tényt, hogy étkezésük a jelenlegi és későbbi egészségi állapotukra is nagy kihatással van. Laktózmentes termékeinkkel újabb mérföldkőhöz érkeztünk el, és léptünk is át, fogyasztóink pozitív visszajelzései pedig megerősítenek minket abban, hogy jó úton járunk.”

z.