Varoshaza_ter1

Városháza tér – találkozási pont a Hegyvidéken

Az időről időre megrendezett programok és a kis tér hangulata nemcsak a kisgyermekeseket, de a szépkorúakat, a fiatal párokat és a kamaszokat is idecsábítja.

A látványtervek és az első munkagépek megjelenése azonnal beszédtémát teremtett, ismeretlenek folytattak eszmecserét a környékbeli hentesnél, a cukrászdában vagy épp a buszmegállókban. Nagy érdeklődéssel figyeltük: mi történik a polgármesteri hivatal előtti téren? Idővel aztán tovafoszlottak az építkezéssel, a változással kapcsolatos kezdeti kétkedések.
Szűk terek, néhány pad, „kócos” bokrok – nehéz elhinni, hogy nem is olyan rég még így festett napjaink egyik legfontosabb hegyvidéki közösségi találkozási pontja. Az önkormányzat régóta dédelgetett álma volt, hogy a polgármesteri hivatal környékén olyan területet hozzon létre, ami nemcsak színes programoknak adhat otthont, de közelebb is hozhatja egymáshoz az itt élőket. Nem csoda, hogy három évvel ezelőtt sokan örömmel üdvözöltük a bejelentést, miszerint a kerület közel 150 millió forintot nyert el a közösségi tereket fejlesztő, fővárosi „TÉR_KÖZ” pályázaton.
A Városháza tér az átalakítás után megőrizte régi arculatát, ám sokkal modernebbé, ugyanakkor barátságosabbá vált, tágasabb és élhetőbb lett. Első pillantásra talán érezheti úgy a szemlélődő, hogy kevesebb a zöld terület, de ezt az érzetet csak az újragondolt villamosmegálló okozza. Valójában a tér területe nőtt meg, és egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy a hely kiválóan alkalmas nagyobb programok megrendezésére, amint ez már bebizonyosodott húsvét előtt, valamint a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánok alkalmával is.
Az elegánsan elrendezett padok és lépcsők sora, az igényes térkő burkolat, az ügyes kialakítás, a színes vízjáték kellemes arculatot ad a helynek, amit egyre többen ki is használnak arra, hogy találkozót beszéljenek meg oda egymással, vagy megpihenjenek ott akár csak öt percre. Ezt megkönnyíti, hogy az 59-es villamos gyakorlatilag „befut” a térre, a szerelvényről lelépve meg is érkeztünk.Varoshaza_ter2Amíg a hegyvidéki háziasszonyok keddenként és szombatonként a termelői piacról beszerezhetik a családi étkezésekhez szükséges alapanyagokat, addig az apukák a pár méterre található, nemrégiben felújított Margaréta játszótéren lehetnek együtt csemetéikkel. Az időről időre megrendezett programok és a kis tér hangulata pedig nemcsak a kisgyermekeseket, de a szépkorúakat, a fiatal párokat és a kamaszokat is idecsábítják.
A jó idő beköszöntével egyre többen ücsörögnek, beszélgetnek a padokon, a növények lassan zöldbe borulnak, a nyári melegben pedig jó érzés lesz majd a szökőkutak mellé telepedni, felfrissülni. A kihelyezett virágládák is színesebbé, hangulatosabbá teszik a helyet.
A sziesztázás mellett az izgalmasnak ígérkező programok közül is érdemes csemegézni: a kínálatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen szó a közelgő anyák napi majálisról, a gyereknapi mókáról vagy a további zenés-táncos péntekekről. Úgy tűnik, hogy a Városháza tér valóban az itt élők hangulatos pihenő- és találkozóhelyévé válik.

B. M.