Ajandekok_Valaszutra

Ajándékok Válaszútra

Kolozs megye harmincnyolc szórványtelepülésének magyar diákjait segíti a Kallós Zoltán Alapítvány, amelynek szórványkollégiumába azokat a 4–10 éves gyerekeket veszik fel, akik egyébként nem tanulhatnának az anyanyelvükön. Számukra a magas színvonalú oktatás mellett bentlakásos szállást, napi ötszöri étkezést és gazdag szabadidős programokat is biztosítanak.
A diákoknak a tankönyveket sem kell megvásárolniuk, sőt az alapítvány a ruházkodásukba és az utazásukba is besegít. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a gyerekek családjai sok esetben messze élnek a kollégiumtól. Az ellátás szinte teljesen ingyenes, a szülők jelképes összeget fizetnek. Az alapítvány ugyanakkor kizárólag saját forrásaiból és adományokból gazdálkodik, a román államtól nem kap támogatást.
Így aztán nem mindig jut elegendő pénz a karácsonyi meglepetésekre. Ilyenkor „segít be” a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány, amely immár nyolcadik éve hirdeti meg ajándékgyűjtő akcióját az erdélyi kollégisták javára. Az Arany János iskola alsós diákjai cipődobozokba csomagolják be feleslegessé váló, de még jó állapotú játékaikat, könyveiket, majd a csomagra ráírják, milyen korú és nemű gyermeknek szánják.
„Olyan ajándékokat várunk, amiknek a feladó is örülne” – hangsúlyozta a programot elindító Novák János. A Sashegyi Arany Iskolaalapítvány vezetője elmondta, hogy a Kallós Zoltán Alapítvány munkája rendkívül fontos a magyarságtudat megőrzésében és átadásában. Ennek köszönhetően az ottani gyerekek tökéletesen megismerik a magyar kultúrát, így nincs akadálya annak, hogy tanulmányaikat anyanyelvükön folytathassák.
Az idén is több mint száz csomag indult el Válaszútra. Az ajándékokat karácsony előtt kapják meg a kinti kollégium tanulói.

M.