Angyalok_kuldik_az_erteket1

Angyalok küldik az értéket

Festmények, fotók, üvegablakok, grafikák, fából, fémből, kerámiából, porcelánból készült plasztikák várják az adventi látogatókat a Galéria 12-ben. Az alkotásokat nemcsak megcsodálni lehet, de megvásárolni és hazavinni is a karácsonyfa alá.
Az Angyalok küldik az értéket című kiállítás megnyitóján egy mesével kezdte köszöntőjét Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke. „Egy felfedező végigjárta a dél-amerikai Amazonas síkság hatalmas erdőit, olajlelőhelyeket keresett, és mindig nagyon sietett. Az első két nap a bennszülöttek, akiket teherhordónak fogadott fel, alkalmazkodtak a fehér ember gyors, nyugtalan iramához. A harmadik nap reggelén csendben megálltak, lecövekeltek, mintha mozdulni sem bírnának. A felfedező türelmetlenül, széles mozdulatokkal mutogatott az órájára, hogy indulniuk kell, mert az idő sürget. A főnökük azt mondta, lehetetlen. Ezek az emberek túl gyorsan meneteltek, és most meg kell várniuk, hogy a lelkük utolérje őket.”
Sikota Krisztina azt kívánta mindnyájunknak, advent idején találjunk időt arra, hogy megvárjuk a lelkünket. Az együttlétek, a közös élmények, mint ez a szép kiállítás is, segítenek ebben – tette hozzá.

Angyalok_kuldik_az_erteket2
Székács Zoltán festményei
„Az adventi időszak nemcsak lelkünk felemelésére ad lehetőséget, de alkalmat ad arra is, hogy elmélyedjünk az alkotók üzeneteiben – mondta Dvorszky Hedvig művészettörténész. – A művészek keresik az utat a közönséghez, ugyanakkor keresik a maguk művészi válaszait saját koruk létezésére. Az útkeresés az érzelmekhez kötődő gondolkodáson, filozófián, tudományon, költészeten át vezet. A néző saját érzelmi viszonyulása szerint értelmezi és ítéli meg a műveket. Az alkotások el- és befogadása korszakonként változik, nem könnyű az alkotó feladata, egyéni stílusán átszűrve eljutni a történelmi értelemben vett értékmegőrzésig. Mi itt most befogadhatjuk és továbbvihetjük az üzenetet, elsősorban a teremtésben, az alkotásban bízó reményt.”
Angyalok_kuldik_az_erteket3
Donát Lajos: Három királyok
Az 2017. január 14-ig látható kiállítás alkotói és műveik címei: Angyal Júlia: Őrző (festmény). Berzy Katalin: Madonna (kerámia). Borza Teréz: Karácsonyi gyertyatartó, Ünnepi fénytartó (porcelán). Donát Lajos: Angyal, Három királyok, Boldogasszony (fafaragás). Hayde Réka: Óra, Tál (rozsdamentes acél). Hayde Tibor: Tükröződés (üvegablakterv). Kádár Katalin: Spirituális spirál (mozaik), Kisváros a hegyen (festmény). Károlyi András: Megváltó született (festmény). Kókay Krisztina: Csillagtérkép (grafika). Magyar Gábor: DCXVII (szitanyomat). Makkai-Kovács Beatrix: Kezdőpont (festmény). Makkai Márta: Templomok-sorozat (ecsetrajz). Nagy Gábor György: Ünnep (festmény). Németh Andrea: Margarétababa (fotó). Orient Enikő: Kiteljesedés, Az élet forrása, Életfa (textil). Pató Károly: Őszi linó (linómetszet). Szabó Endre: Adriai alkony, Kápolna (fotó). Szamos Iván: Betlehem (dobozmű). Székács Zoltán: Misztérium játék, Pöttyös idol, Karcolt üzenet (festmény). Szél Ágnes: Fény, Színjáték 1., 2., Lélek-virág-róza 1., 2. (fotó). Tóth József: Boldog karácsonyt! (fotó). Véghseő Klára: Jákob angyalai, Betlehem (festmény). Vízy László: Zebegény (festmény).

(Balajthy)