Arkay-festmennyel_gazdagodott_a_tizenkettedik_kerulet1

Árkay-festménnyel gazdagodott a XII. kerület

Árkay Aladár, a XII. kerület arculatának meghatározó építésze által festett olajképet vehetett át a Hegyvidék Galéria december 1-jén. A festményt Pribéri Jankovich Mária, Árkay unokája ajándékozta a Hegyvidéki Önkormányzatnak.
Az Árkay család évtizedek óta a Hegyvidéken él, Árkay Aladár nevéhez számos kerületi épület megtervezése köthető. A Műegyetem elvégzése után Árkay először a Fellner és Helmer cég irodájában, majd Hauszmann Alajos mellett a budavári királyi palota építkezésén dolgozott. Később apósával, Kallina Mórral társult, részt vettek a budai várban épülő (azóta elpusztult) Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Főparancsnokság, valamint a Szent Gellért-emlékmű munkáiban, továbbá együtt nyerték meg a Budai Vigadóra kiírt pályázatot, és valósították meg a terveket.
Épületei kezdetben a historizmus jegyében valósultak meg, de hamarosan a magyaros szecessziós törekvések váltak nála meghatározóvá. Első önálló épülete, a lechneri hatást mutató Babochay-villa (Andrássy út 129.) volt. A Kis-Sváb-hegy oldalában 1910 és 1913 között az ő tervei alapján készült el a bírák és ügyészek telepe, ami a népi építészet formajegyeit hordozza, és a Kós Károly-kör elgondolásaival mutat rokonságot.
Egykori műtermét és lakását (Alma utca 1.) szintén ő tervezte. A szecessziós villaépületen az erdélyi népművészet motívumai is megtalálhatók.
Fő művei közé sorolandó a Fasori református templom és a Városmajorban található kis római katolikus templom, amin az erdélyi népi építészeti formák és a magyar középkori templomépítészet hatása ötvöződik. A mellette álló, vasbeton szerkezetű plébániatemplom és harangtorony már a modern építészet egyik kiemelkedő példája, ezeket fiával, Árkay Bertalannal együtt építette.
Árkay Aladár festészettel is foglalkozott, Székely Bertalan és Lotz Károly voltak a mesterei. A Hegyvidék Galériának adományozott Holdas éj a Balatonon című tájképe mutatja, hogy az építészet mellett más művészeti ágban is tudott maradandót alkotni.Arkay-festmennyel_gazdagodott_a_tizenkettedik_kerulet2Unokája szerette volna, ha a kép a XII. kerület képzőművészeti gyűjteményének részévé válik, mint ahogy Árkay Aladár munkássága és élete is összefonódott a Hegyvidékkel. A Hegyvidék Galéria ezúton is köszöni a nagylelkű felajánlást, és igyekszik méltóképpen megőrizni, időről időre bemutatni az alkotást.

Kallós Judit

(a Hegyvidék Galéria munkatársa)