December_a_vadasparkban

December a vadasparkban

Az év vége közeledtével a természet is lassan elcsendesül. A zúzmarás hajnalok után a világosság rövid óráira is köd kúszik a fák közé, az erdőben csend honol. Így van ez a Budakeszi Vadasparkban is, bár a háttérmunka ilyenkor sem áll le.
A közelmúltban megszépült a park, köszönhetően a szokásos október végi önkéntes napra jelentkező csapatoknak. A regisztráló jelentkezők az idejüket és a munkakedvüket adták, a park pedig minden eszközt, felszerelést és anyagot biztosított. Akadt munka bőven mindenkinek, a kerítésfestéstől a kertészkedésig, így a nap végén jólesett megpihenni, és megismerkedni a vadaspark lakóival.
Az ősz a faültetés ideje. Az idén két vállalat döntött úgy, hogy fák telepítésével támogatja a Budakeszi Vadasparkot, egyben a hazai környezetvédelem ügyét. Az elültetett közel ötven kétméteres cser- és kocsánytalantölgy-csemete segít a budai hegyek erdőállományának megújulásában. Fontos szempont volt, hogy a környezethez igazodva őshonos fafajok kerüljenek a parkba.
Ha már a fafajoknál tartunk, a vadaspark új információs táblákkal is dicsekedhet. Az öt fafajt bemutató tábla nemcsak nagyon szép, de a gyerekek számára is érdekes információkat tartalmaz. A barkócaberkenyét, a csertölgyet, a gyertyánt, a kocsánytalan tölgyet és a mezei juhart megismertető leírásokból a többi között választ kaphatunk olyan kérdésekre is, hogy melyiknek a leveléből készíthetünk ízletes salátát, vagy megtudhatjuk, mi köze Arnold Schwarzeneggernek a hazai flórához.
Az elsőre talán meghökkentő információk abban bizonyosan segítenek, hogy kicsit megjegyezhetőbbé tegyék a fák tulajdonságait. A tudást aztán egy iskolai kiránduláson nagy népszerűséget kivívva lehet majd felhasználni.

BI.