Egy_csalad_harom_generacio_kozos_kiallitas

Egy család, három generáció, közös kiállítás

Három generáció címmel nyílt kiállítás a Hayde család – Dőry Ervinke festőművész, Hayde Tibor építész és Hayde Réka építész, iparművész – alkotásaiból a Hegyvidéki Önkormányzat folyosógalériáján.
„Dőry Ervinke Szőnyi István és Barcsay Jenő tanítványa volt, még részt vett a nagybányai festőiskola és művésztelep munkájában – mondta a megnyitón Bráda Tibor Munkácsy-díjas festő- és üvegművész. – Finom alakos és széntanulmányaival alapozta meg munkásságát, festményei is a nagybányai plein air festészet metódusával készültek. Cigánylány-portréja a hűvös rózsaszínek és meleg árnyékok kontrasztjára épül. Az élet úgy alakult, hogy a pedagógusi pályán teljesedett ki tehetsége. A hímzések és a népi motívumok világában is otthonosan mozog, amelyekből az unoka, Réka gyönyörű ékszereket hozott létre.”
A most 95 esztendős Dőry Ervinke 1945-ben szerzett középiskolai tanári diplomát, 1956-ban az ELTE-n végzett ábrázoló geometria szakon. Hegyvidéki iskolákban tanított 1949–1962-ig, majd 1993-ig vizuális neveléssel és művészettörténet-oktatással foglalkozott a XII. kerületben és mások mellett az Állami Balettintézetben is. Fia, Hayde Tibor büszke rá, hogy édesanyja tanítványai ötven évvel később is hálásan és szeretettel emlékeznek rá.
A Hayde család mindhárom tagja fest. Hayde Tibor a Kós Károly Egyesülésen belül létrehozta a Festő Építészek Egyesületét. Az építész nevéhez fűződik a berekfürdői strand bővítése, tervezőmunkáját dicséri a Magyarok Háza a csángóföldi Magyarfalun. A kisújszállási Hayde-házak Hild János-díjat nyertek.
Lánya, Hayde Réka tagja a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának. Bráda Tibor szerint ha összehasonlítjuk itt kiállított korábbi, színes aktjait Dőry Ervinke műveivel, látjuk, hogy az egyik a valóságelvűségen, a másik az absztrakción keresztül szól a festészet axiómáiról. „Kitűnő érzékkel nyúl a különböző anyagokhoz az ékszerkészítés kapcsán – véli a festő- és üvegművész. – Ginkó bilóba függőit gyönyörűen megmunkált fenyőfélékből alkotta, nagymamája hímzésmintáiból készült fém- és üvegkompozíciói remek darabok.”

Hayde Réka 2010-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Dolgozott Bretagne-ban, egy fenntartható építészettel foglalkozó irodában; itthon építészeti, belsőépítészeti nyertes pályamunkákat készített.
„Az ékszerkészítés és -tervezés iránti szerelmem úgy indult, hogy egy belsőépítészeti munkához anyagot keresve otthon nem belsőépítészeti tárgy jött ki a kezeim közül, hanem ékszer. Már régóta szerettem volna olyan dolgot csinálni, ami az elejétől a végéig az én kezem munkája” – vallja. Természeti formákból táplálkozó fa és fém ékszereit a www.facebook.com/haykawood oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

B. Anna

 

A kiállítás 2017. január 13-ig látható a polgármesteri hivatalban (XII., Böszörményi út 23–25.).