Félmillióért kínálnak egészséget

Egészségügyi szűrés keretében méregdrága, gyógyhatásúnak beállított termékeket próbálnak meg eladni hegyvidéki nyugdíjasoknak, köztük a talányos nevű vérlézert. A Városmajor utcában található cég eladási módszerét – a telefonban félreérthető módon rendre elhangzik a szívklinika név – a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aggályosnak találja, ezért az intézmény feljelentést tett a rendőrségen.
Régi olvasónk, Erzsike néni azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elpanaszolja: egy szűrővizsgálatot követően súlyos betegséget „diagnosztizáltak” nála, majd százezrekért cserébe olyan termékeket ajánlottak neki, amik megmenthetik az életét.
„Egyik nap csörgött az otthoni telefonom, és a Városmajor utcából hívtak. Megkérdezték, nincsenek-e problémák a vérnyomásommal, majd miután igennel válaszoltam, behívtak egy ingyenes szív- és érrendszeri vizsgálatra. Nem gyanakodtam, sőt örültem a lehetőségnek, így felkerestem őket a megadott címen. A vizsgálat után közölték, hogy az eredményeim lesújtóak, bármikor agyvérzést kaphatok, de a stroke veszélye is fennáll. Nagyon megijedtem, ám rögtön megnyugtattak, hogy jelentősen javíthatnak az állapotom, ha erre elegendő pénzt áldozok” – mesélte az idős nő, akinek olyan csomagot próbáltak meg eladni „fél áron” is több százezer forintért, ami a többi között tartalmazott egy a vér oxigénszintjét növelő lézeres karkötőt és a gyógyulás eredményét mérő vérlézert is.
Erzsike néni végül nem élt a lehetőséggel, azonban elmondta fiának a történteket, aki rögtön bement a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, hogy egy szakorvostól érdeklődjön édesanyja állapota felől. Itt érte a családot a következő meglepetés, ugyanis kiderült, hogy a gyógyulást pénzért kínáló „orvosról” senki sem hallott. Azt viszont elmondták a klinikán, hogy többen érdeklődtek ott hasonló ügyben, köztük olyanok is, akik megvásárolták az „akciós egészségcsomagot”.
A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az eset kapcsán kiadott egy felhívást, amiben mindenkit arra figyelmeztet, hogy sem nekik, sem pedig a Semmelweis Egyetem más szervezeti egységeinek nincs köze egyetlen hasonló, termékbemutatókat szervező céghez, vagy az általuk ajánlott bármilyen készülékhez, terápiához. Egyúttal arra kéri a betegeket, hogy amennyiben az intézmény nevével visszaélve megtévesztették őket, tegyenek feljelentést az illetékes hatóságoknál.

-ály