Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének, amit alátámasztanak a közmeghallgatásaikon elhangzottak is. Ezúttal a horvátok és az örmények évértékelését olvashatják.

Horvát nemzetiség

Zsúfolt év után

Programokban gazdag esztendőt hagyott maga mögött a horvát nemzetiségi önkormányzat. Gyurity István elnök a közmeghallgatáson elmondta, hogy a szokásoknak megfelelően a XII. kerületi horvátok részt vettek a Hegyvidéki Önkormányzat március 15-i és október 23-i ünnepi koszorúzásain.
Gyurity István a Fermata zenekarral együtt január 9-én fellépett a Katymári Horvát Önkormányzat újévi koncertjén, míg a január 15-én megtartott hagyományos horvát bált mintegy százezer forinttal támogatták a hegyvidéki horvátok. Február 12-én részt vettek Skrapits Lajos költő, korábbi horvát nemzetiségi képviselő, az önkormányzatiság XII. kerületi alapítója temetésén Szentpéterfán.
A Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium már évek óta testvériskolai kapcsolatokat ápol a zágrábi Ante Kovačić általános iskolával. A csereprogram részeként a május 2-án Budapestre érkező diákok és magyar vendéglátóik a horvát önkormányzat segítségével elmentek a gödöllői kastélyba.
A XII. kerületi horvátok a Fővárosi Horvát Önkormányzattal közösen június 4-én megrendezték az „In memoriam Stipan Pančić“ labdarúgótornát. Elindultak a Hegyvidéki Napok főzőversenyén, és Čobanac nevű kreációjukkal kimagasló eredményt értek el a legjobb nem magyar étel kategóriában.
A Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulóinak ballagására látogattak el június 16-án, míg 28-án a hegyvidéki horvátokat képviselték a horvát államiság napja alkalmából a nagykövetségen megtartott ünnepségen. Az Őseink nyomában sorozat második állomásaként szakmai úton jártak Horvátországban, majd szeptember 18-án a Magyar Állami Operaházban megtekintették Ivan (Plemeniti) Zajc Nikola Šubić Zrinjski (Zrínyi Miklós) című operáját. Részt vettek a nagykanizsai országos horvát napon, továbbá százezer forinttal járultak hozzá az egyik legismertebb horvát előadóművész, Miroslav Škoro koncertjének megrendezéséhez.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2

 

Örmény nemzetiség

Együttműködési megállapodások

A hegyvidéki örmény önkormányzat az elmúlt egy évben együttműködési megállapodást kötött a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesülettel (KEMCSE), a Zuglói és a Budaörsi Örmény Önkormányzattal, valamint az Artashat örmény színházzal – hangzott el a nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatásán. Hegedüs Annamária elnök összefoglalójából kiderült, hogy a megállapodások számos közös programot eredményeztek: a KEMCSE javára jótékonysági hangversenyt szerveztek, míg az Artashat művészei a MOM Kulturális Központban megtartott gálaműsorban léptek fel másokkal együtt.
A hegyvidéki örmény testület tagjai gyakran részt vesznek a XIV. kerületi örmény önkormányzat rendezvényein, nemcsak vendégként, hanem szervezőként és közreműködőként is: júniusban Világosító Szent Gergely ünnepének megrendezését segítették, míg egy szeptemberi összejövetelen Hegedüs Annamária a saját szervezésű grúziai útjáról tartott beszámolót. A budaörsiekkel az idén egy kiállítást valósítottak meg közösen, a partnerönkormányzat elnöke, Fancsali János a XII. kerületi polgármesteri hivatalban mutatta be fotóit Velence örmény emlékeiről.
Velencében, a Szent Lázár-szigeten található örmény kolostorban a hegyvidéki örmény önkormányzat tagjai is jártak. Emellett a gellérthegyi Sziklakápolnában fémikon-kiállítást néztek meg Seremetyeff-Papp János restaurátor, művészettörténész vezetésével, márciusban pedig a Képzőművészeti Egyetem könyvtárában őrzött örmény könyvrégiségekbe nyerhettek betekintést. Az ősz folyamán Kiskunmajsára kirándultak, ahol az örmény származású 1956-os hősök, a Pongrátz testvérek emlékházát keresték fel.
Az örmény közmeghallgatás ezúttal is adventi műsorral zárult. Fülöp Ákos plébános és Hervay Tamás költő a karácsony előtti várakozás időszakáról mondta el gondolatait, az Orlay utcai örmény katolikus templomban rendszeresen hallható Imperatrix Énekegyüttes pedig ünnepi dallamokkal örvendeztette meg a közönséget.

m–z