Ismet_a_teve_volt_a_slager

Ismét a tévé volt a sláger

Két tonna papír és másfél tonna elektronikai eszköz került a teherautókra a most először a Németvölgyi Általános Iskola előtt megtartott őszi hulladékgyűjtő akció eredményeként. A több mint tízéves múltra visszatekintő program keretében a Feparec Kft. és az FE-Group Invest Zrt. veszi át a kidobásra ítélt elektronikai eszközöket; az újságpapírért és a kartonért ráadásul fizetnek is.
A korábbi évekhez hasonlóan televízióból és régi számítógépből gyűlt össze a legtöbb. Ezek mellett sok háztartási nagygépet, hűtőt és mosógépet adtak le a hegyvidéki polgárok.
A Kulcsár család egy tönkrement monitortól, egy tucat szárazelemtől és néhány fénycsőtől szabadult meg. „A feleségemmel együtt régóta környezetvédők vagyunk, szeretnénk a gyerekeinket is erre nevelni” – mondta az édesapa, aki a hétéves Zsófival és a tízéves Marcellal ment el az iskolához.
Közel harminc kiló papírral érkezett Mihók László. Mint mondta, a pincéjében tárolt újságok között még 1950-es kiadásút is talált.
Horváth Kristóf egy „balesetben” megsérült porszívót és néhány konyhai kisgépet adott le, továbbá a régi televíziójától is megvált. „A porszívó zsinórját szétrágta a kutyám – mesélte –, s mivel egy tíz éve vásárolt darabról van szó, már nem láttam értelmét megjavíttatni. A tévé sokáig a garázsban porosodott, egy alapos rendrakást követően úgy döntöttem, nem őrizgetem tovább.” A pirítót, a turmixgépet és a vízforralókat Horváth Kristóf az idős szomszédjai kérésére vitte el a Németvölgyi útra. Ezért is tartaná jó ötletnek, ha valahogy, akár lakossági kezdeményezéssel, megoldható lenne a nehezen mozgó hegyvidékiek számára a hulladékok elszállítása az átvételi pontra.
Az elektronikai készülékekből az FE-Group uniós előírások szerint kialakított bontóüzemében eltávolítják az értékes anyagokat, a maradékból szétválogatás után a különböző gyártási folyamatok során felhasználható darálék készül. A kartondobozokból, újságokból és szórólapokból „újrapapírt” állítanak elő Dunaújvárosban, míg az akkumulátorokat lehetőség szerint felújítják.

(m.)