Kozos_mentesi_gyakorlat_a_Normafanal

Közös mentési gyakorlat a Normafánál

A téli havas napok, különösen a hétvégék tömegeket vonzanak a Normafához, a szánkózásra, síelésre alkalmas lejtők is megtelnek élettel. Ilyenkor a balesetek is gyakoribbak, ezért a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény, a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), valamint a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület munkatársai, önkéntesei felkészülési céllal közös mentési gyakorlatot tartottak.
„Sokszor olyan helyeken szenvednek balesetet a szánkózók, síelők, ahová a mentők megfelelő eszközök hiányában csak nehezen és lassan jutnának el. Emiatt gyakoroltuk, hogyan kell a helyszínen elsősegélyt nyújtani a sérülteknek”– beszélt a mentési próbáról Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője.
Mint elmondta, minden esetben, amikor indokolt, a mentőszolgálat közreműködését kérik, ezért a feladataiknak része az is, hogy a sérültet eljuttassák a mentőkhöz, vagy súlyosabb esetben a mentőorvost a baleset helyszínére szállítsák. Ehhez egy speciális, hordágyszállító utánfutóval ellátott négykerekű motorkerékpár is a rendelkezésükre áll – ilyen járművet használnak számos professzionálisan működtetett sípályán szerte a világban, és itthon is, a többi között Eplényben, Kékestetőn és Sátoraljaújhelyen.
A havas hétvégéken a Normafánál két képzett elsősegélynyújtó lesz jelen az ÖPVE részéről. A sípálya tetején a téli hónapokra felállított kis faházból figyelik a pályán történteket, és nekik lehet szólni, ha valaki megsérül, vagy balesetet lát. A polgári védelem önkéntesei mellett a szintén önkéntesként dolgozó polgárőrök is ott lesznek a lejtőkön két járőrpárral, míg a Normafa Park egyidejűleg két-három munkatársával teljesít majd szolgálatot a helyszínen. Őket mind felvértezték az elsősegélynyújtáshoz szükséges alapvető eszközökkel és ismeretekkel.
„A balesetek megelőzése legalább olyan fontos, mint a sérültek ellátására való felkészülés” – jelentette ki az intézményvezető. A megelőzés érdekében ezért különleges, a sípályákon használt hálókat, szivacsokat helyeznek ki a legveszélyesebb részekre, emellett táblákkal figyelmeztetik a látogatókat, hol lehet kizárólag síelni vagy szánkózni.
A legtöbb baleset ugyanis évről évre amiatt történik, hogy a tiltás ellenére a sípályán száguldozó szánkósok egymással vagy síelőkkel ütköznek, illetve a legmeredekebb szakaszokon nem tudnak lefékezni, emiatt egy fa állítja meg őket. Mikó Gergely ezúton is arra kéri a szánkóval érkezőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében használják a számukra kijelölt Anna-réti lejtőt, ahol biztonságos körülmények között csúszkálhatnak.

d.

 

A Normafa Park munkatársait a 06/20-499-1111-es ügyeleti számon értesíthetik a látogatók, amennyiben bármilyen problémát észlelnek, és gyors beavatkozásra van szükség.

 

Senki se parkoljon az erdőben!

Aki autóval érkezik a Normafához, akkor se álljon az erdőterületre, ha a közeli parkolók már megteltek! – kérte a látogatókat Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója. Hozzátette, nemcsak az erdőben tilos parkolni, hanem az utak mentén is mindazokon a szakaszokon, ahol ezt a KRESZ-táblák egyértelműen jelzik. A szabálysértőket a természetvédelmi, illetve közlekedési szabályok megsértése miatt a helyszínen dolgozó rendőrök és közterület-felügyelők megbírságolhatják. Az intézményvezető szólt arról is, hogy a Normafa környéki közlekedés végleges rendezéséig, ideiglenes jelleggel, szeretnének némiképp enyhíteni a parkolási gondokon. Kezdeményezték a Budapest Közút Zrt.-nél, hogy – az eddigi gyakorlatot szabályossá téve – engedélyezze a várakozás lehetőségét a Konkoly-Thege Miklós út legfelső részén, közvetlenül a parkoló mellett, úgy, hogy az autók két kerékkel a járdán állnak meg. A Budapest Közút jelenleg vizsgálja ennek lehetőségét, és az ígéretek szerint még a havas időszak beköszönte előtt dönt a kérdésről.