Oklevelet_kaptak_a_mediaerto_pedagogusok

Oklevelet kaptak a médiaértő pedagógusok

Befejeződött a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként első alkalommal meghirdetett pedagógus-továbbképzés, a tanárok Pokorni Zoltán polgármestertől vehették át az aktív részvételükért járó okleveleiket. Az internethasználó gyerekek védelmében elindított helyi program viszont korántsem ért véget, három XII. kerületi gimnáziumban kortársképzés indul.

Egy szokatlan megoldásokat alkalmazó utcai kampány kíséretében – szórólapokon és hirdetőfalon hívták fel a szülők figyelmét a „netvilággá ment” gyerekekre leselkedő veszélyekre – szeptemberben indította el az önkormányzat a Hegyvidéki ONvédelem Programot. A kezdeményezés részeként Szülői Akadémiát hirdettek, amelynek első alkalmán, októberben dr. Kósa Éva pszichológus, dr. Tari Annamária pszichoterapeuta, dr. Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, valamint Szily Nóra és Till Attila műsorvezetők az internetes zaklatásról, megfélemlítésről, megalázásról, lejáratásról, a fotókkal, videókkal elkövetett visszaélésekről beszélgettek, valamint arról, hogyan lehet ezekkel szemben védekezni, a már megtörtént eseteket megfelelően kezelni.
A Szülői Akadémia novemberi előadásán dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Németh Ágnes rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, Bujdosó Bianka, az ACG Reklámügynökség digitális divíziójának vezetője, dr. Kósa Éva és szülőként Erdei Zsolt többszörös világbajnok ökölvívó arra kerestek választ, hogyan kellene óvni az interneten otthonosan mozgó, mégis elővigyázatlan gyerekek személyes adatait a „digitális tolvajoktól”.
A szülők nemcsak elméleti tudásukat, hanem technikai ismereteiket is bővíthették a programsorozat keretében. Az utolsó három alkalommal gyakorlati informatikaórákon vehettek részt az érdeklődők, akik több témában, például a közösségi oldalak biztonságos használatával kapcsolatban kaptak hasznos tanácsokat a Magyar Telekom munkatársaitól.

 

Akkreditált képzés pedagógusoknak

A szülői felkészítéssel párhuzamosan a pedagógusok számára is elindítottak egy hatvanórás akkreditált továbbképzést, „Út a médiaértéshez a digitális világban” címmel. Az önkormányzat által finanszírozott oktatáson a média, ezen belül is az internet gyerekekre gyakorolt hatásairól, a digitális világ veszélyeiről sokféle megközelítésből, neves szakemberek segítségével szerezhettek ismereteket a tanárok.
Elsőként dr. Kósa Éva osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel, később Sas István filmrendező, reklámpszichológus, Heal Edina, a Google Magyarország vezetője, dr. Bernschütz Mária generációkutató, dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő, Kalapos Éva írónő, Nagyné Szakmáry Enikő iskolapszichológus, Kőrösné dr. Mikis Márta, az Informatika–Számítástechnika Tanárok Egyesületének tiszteletbeli elnöke, Almási Gizella drámapedagógus, Egyed Gábor, a Telenor kommunikációs szakértője, Bujdosó Bianka, Fülöp Hajnalka, a Modern Iskola főszerkesztője, valamint dr. Pócsik Ilona médiaszakértő, a képzést szervező MédiaSmart Hungary elnöke tartott előadást.Oklevelet_kaptak_a_mediaerto_pedagogusok2„Nem lenne jó, ha az internetes zaklatással, visszaélésekkel kapcsolatos ügyeket kivétel nélkül a jogászok vennék kézbe, de szőnyeg alá söpörni sem szabad a gondokat. A két véglet között kell megtalálni a megoldást: a képzett tanárok feladata az, hogy beszélgessenek a témáról kollégáikkal és a gyerekekkel, s próbálják közösen rendezni a felmerülő problémákat” – mondta Pokorni Zoltán polgármester annak a huszonnégy pedagógusnak, akinek átadta a továbbképzés eredményes teljesítését igazoló okleveleket. Hozzátette: a tanárok munkáját hamarosan azok a középiskolás diákok is segítik majd, akik egy kortárs mentorképzést követően önkéntesként készítik fel néhány évvel fiatalabb iskolástársaikat a tudatos médiahasználatra és az internet, a közösségi média veszélyeire.
E képzés kapcsán Almási Gizella, a MédiaSmart Hungary projektvezetője elmondta, most az Arany János gimnáziumba, januárban a Városmajoriba, februárban pedig a Tamásiba látogatnak el, hogy felkeltsék a 9–10. évfolyamosok érdeklődését a téma iránt, és egy részüket önkéntesként bevonják a mentori feladatokba. Az önként jelentkező, 15-16 éves fiatalok gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt, ezek során szituációs játékokban ismerhetik meg az internetes zaklatási formák kezelési technikáit és azokat a módszereket, amikkel elkerülhető, hogy mások visszaéljenek a személyes adataikkal. Az elsajátított ismereteket 10-11 éves általános iskolásoknak adhatják majd át a pedagógusok által moderált foglalkozásokon.

 

Parlamenti képviselők előtt a program

A Hegyvidéki ONvédelem Program már az országgyűlési képviselők érdeklődését is felkeltette: Pokorni Zoltán polgármester a Kulturális bizottság Női Méltóságért Albizottsága ülésén részt vevő politikusoknak mutatta be a Hegyvidéki Önkormányzat hazánkban egyedülálló kezdeményezését.
„Nem csak egy rövid kampánynak szántuk a Hegyvidéki ONvédelem Programot! A következő években is szeretnénk felhívni a gyerekek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a világháló és a közösségi oldalak használatának veszélyeire” – jelentette ki a polgármester a nők elleni bántalmazási formákkal, köztük az internetes agresszióval kiemelten foglalkozó parlamenti munkacsoport ülésén. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus-továbbképzést jövőre ismét elindítanák, és a Szülői Akadémia folytatását is tervezik. Nagy reményeket fűznek mindemellett a gimnazisták képzéséhez, akik önkéntesként nyújthatnak segítséget kortársaiknak.
Szabó Krisztina, az önkormányzat kommunikációs vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hegyvidéki ONvédelem Program meghirdetését széles körű kerületi felmérés előzte meg. Ez igazolta, hogy a szülők alábecsülik azokat a problémákat, amikkel a fiatalok napi szinten szembesülhetnek az interneten.
Példaként hozta fel, hogy minden ötödik gyermek találkozott már olyan emberrel, akit a neten ismert meg, ilyesmiről ugyanakkor csak a szülők 6%-ának van tudomása. Szexuális tartalmú ajánlatot a megkérdezettek 15%-a kapott, ezt azonban a szülők alig 2%-a sejti, vagy tudja. A fiatalok 30%-a élt át fenyegetést, zaklatást a közösségi oldalakon, 20%-uk pedig elismerte, hogy maga is küldött durva, zavaró üzeneteket. Ezzel szemben csak a szülők 21%-a érzi úgy, hogy gyermeke szenvedő alanya lehetett bármilyen internetes agressziónak, és mindössze 3%-nyian merik feltételezni azt, hogy csemetéjük másokat zaklathatott az online térben.

z.