Zold_irodat_nyitott_az_onkormanyzat

Zöld irodát nyitott az önkormányzat

„A Hegyvidék a főváros legzöldebb része, egy főre százhetven négyzetméter zöld terület jut. Ez egy kivételes adottság, aminek megőrzése és erősítése komoly felelősséget ró ránk” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Kiss János altábornagy utca 43–45. szám alatti zöld iroda átadása alkalmából. Az önkormányzat új irodája – amit újrafelhasznált papírból készült bútorokkal rendeztek be – az ügyintézés, tanácsadás mellett közösségi programoknak is helyet tud biztosítani.
A zöld iroda jelenleg két nagyobb uniós támogatású projekt menedzselésében vesz részt – hívta fel a figyelmet Kovács Lajos alpolgármester. Az egyik célja, hogy kilenc önkormányzati épület energiafelhasználása 10%-kal csökkenjen, pusztán a felhasználói szokások megváltoztatásával. Az eredmények alapján e módszereket a későbbiekben a többi önkormányzati épületben is alkalmazni lehetne.
A másik program Urban Green Belts, azaz Városi zöldövezetek néven fut, ebben a Hegyvidéki Önkormányzat irányításával hét európai ország tizenöt városa és szakmai szervezete működik együtt. A hároméves projektben a tagok innovatív módszereket dolgoznak ki a meglévő zöld területek fenntartható módon történő, a helyi közösségek aktív részvételével zajló kezelésére és fejlesztésére.
„Fő célkitűzésünk, hogy az itt élők minél szélesebb körét bevonjuk a környezetvédelmi programok megvalósításába, és az élet számos területén hozzájáruljunk a környezettudatos szemléletmód elterjedéséhez” – mondta Rózsa Zoltán irodavezető, akinek meggyőződése, hogy jelentős beruházások nélkül, szemléletváltással is nagyon sokat tehetünk környezetünk állapotának javításáért. Ehhez az új iroda elsősorban tanácsadással, valamint rendezvények szervezésével kíván segítséget nyújtani: jövőre egy fenntarthatósági nappal és rendezvénysorozattal is szeretné mozgósítani a „zöld” gondolatok iránt fogékony hegyvidékieket.

z.