Egy_meses_hegyvideki_nap

Egy mesés hegyvidéki nap

Tizenkét órán át harmincegy XII. kerületi intézményben hallgathattak folyamatosan népmeséket kicsik és nagyok – hiszen a mese nem csak a gyerekek „kiváltsága”.

Első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezett „népmesemaratont” a Hegyvidéki Önkormányzat és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület. A „12 óra mese a 12. kerületben” elnevezésű programban különböző hegyvidéki intézményekben szólaltak meg a szebbnél szebb népmesék, méghozzá igazi mesélők értő tolmácsolásában.
A mese fonalát délelőtt a Városmajor utcai óvodában kezdték el gombolyítani, ami egyben alkalmat adott a Nemzetközi Könyvajándék Nap megünneplésére. Az országokon átívelő kezdeményezéshez tavalyelőtt csatlakozott az önkormányzat, amely azóta minden évben ezen a napon mesegyűjteményekkel ajándékozza meg a kerületi fenntartású óvodákat.
Két éve Móra Ferenc Sündisznócska lovagol, ezt követően Benedek Elek Többet ésszel, mint erővel, míg az idén Móricz Zsigmond A török és a tehenek című kötetét vehették át az intézmények képviselői Fonti Krisztinától. Az alpolgármester elmondta, hogy a Nemzetközi Könyvajándék Napon a Föld számos országában – a mesét és az olvasást népszerűsítve – új vagy használt, de jó állapotú könyvekkel lepik meg a gyerekeket, akik „megtapasztalhatják az ajándékozás örömét, a könyvek segítségével pedig még inkább részesei lehetnek a mesék varázslatos világának. Hiszen a könyv, a filmmel ellentétben, nem kész képekkel akar befolyásolni, hanem szavakat ad át, így a mese olvasása és a mesehallgatás sokkal jobban megmozgatja a hallgatók képzeletét.” Fonti Krisztina szerint azonban a mese nem az ifjak kiváltsága, hiszen a felnőttek számára is tanulságos és szórakoztató.
Ezért állt az önkormányzat a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület kezdeményezése mellé, és segített abban, hogy február 12-én délelőtt 10 órától este 10-ig harmincegy kerületi intézményben, óvodákban, iskolákban, gondozási központokban, a Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és zárásképpen a Jókai Klubban kicsik és nagyok egyaránt rátaláljanak a nekik tetsző mesére. Annak sem kell szomorkodnia, aki lemaradt valamelyik történetről, a tervek szerint ugyanis ezentúl minden évben lesz „népmesemaraton” a Hegyvidéken.

sm.