Fejlesztesek_egyszerusitik_az_adozast

Fejlesztések egyszerűsítik az adózást

Már csoportos beszedési megbízással és QR-kód használatával is lehet fizetni a helyi adókat, a bevalláshoz pedig új, ellenőrző funkcióval ellátott elektronikus nyomtatványok állnak rendelkezésre. Ezekkel a fejlesztésekkel az adófizetési kötelezettségek teljesítését szándékozik egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni az önkormányzat.

Mint minden településen, a Hegyvidéken is helyi adókat kell beszedni ahhoz, hogy fenn lehessen tartani az itt élőket kiszolgáló intézményeket, utakat, zöld területeket. S bár ennek tudatában sem tartozik az emberek kedvelt elfoglaltságai közé az adófizetés, a helyi önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy az adókötelezettség teljesítése minél kevesebb időt, papírmunkát vegyen igénybe.
Érdemes tudni, hogy ismét fizetési határidő közeleg: március 15-ig kell rendezni a 2016-ban fizetendő helyi adók első féléves részletét. Jó hír, hogy a közüzemi számlákhoz hasonlóan most már akár a helyi adókat is fizethetjük csoportos beszedési megbízással. E fizetési mód előnye, hogy nem kell mindig fejben tartani a befizetési határidőket, hiszen a számlavezető bankunk számára felhatalmazást adhatunk arra, hogy az önkormányzat félévenként – a március 15-i és a szeptember 15-i határidők előtt néhány nappal – automatikusan levonja a fizetendő összegeket.
A csoportos beszedési megbízáshoz a banknál meg kell adni a Hegyvidéki Önkormányzat technikai számát (A15735753T243), valamint egy 17 jegyű személyes azonosító számot, ami telefonon vagy személyesen kérhető az adóigazgatási iroda munkatársaitól. Az onkormanyzat@hegyvidek.hu címére küldött e-mailben vagy a hegyvidek.hu honlapon található kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével, a telefonszám megadásával visszahívást is lehet kérni az adóirodától ez ügyben.
Az önkormányzat változatlanul csekket is küld az építményadó, a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, valamint a gépjárműadó befizetéséhez. Újdonság, hogy a csekkeken már egy úgynevezett QR-kód is található, amely lehetővé teszi, hogy okostelefonnal – a telefonra ingyenesen letölthető iCsekk alkalmazás segítségével – szinte pillanatok alatt teljesítsük adófizetési kötelezettségünket, amennyiben az összeg meghaladja az 1000 forintot. Az iCsekkel történő fizetés bankkártyás vásárlásnak minősül, ami az adózó számára nem jár többletköltséggel.
Az adóbevallást elektronikusan kitölthető nyomtatványok bevezetésével tette könnyebbé az önkormányzat. A www.hegyvidek.hu/hivatal/adoigazgatasi-iroda/elektronikusan címről letölthető űrlapok használata során a program automatikusan számolja és kitölti az összefüggések alapján kalkulálható értékeket, emellett figyelmeztet arra, ha valamilyen adatot az összefüggéseket tekintve hibásan adtunk meg.
Az ellenőrző funkció használatával az is kiderül, ha üresen hagytunk egy kötelezően kitöltendő mezőt. Ne felejtsük: a bevallást nyomtatott formában, aláírva kell eljuttatni az adóigazgatási irodához!
A kerület a helyi adókkal kapcsolatos tájékoztatót, valamint a bevallásokhoz szükséges nyomtatványokat – a hazai települések között úttörő módon – már angol nyelven is hozzáférhetővé tette honlapján. Az angol nyelvű dokumentumok közzétételével elsősorban az itt élő külföldi ingatlantulajdonosoknak akar segítséget nyújtani az önkormányzat.
Az adóigazgatási iroda tájékoztatása szerint ezekben a hetekben mintegy 35 ezer új határozatot postáznak tértivevényes levélben a 2016-ban fizetendő adóösszegekről, a határozatokhoz pedig adószámla-egyenleget mellékelnek, ebben az esetleges adóhátralékokat is feltüntetik. A levelet érdemes átvenni, hiszen a jogszabályok alapján az át nem vett tértivevényes küldemény is kézbesítettnek tekinthető.

z.