Orokos_Okoiskola_lett_az_Arany1

Örökös Ökoiskola lett az Arany

A környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése előkelő helyet foglal el a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium nevelési programjában. Az utóbbi években számos „zöld” program indult az oktatási intézményben, ez is közrejátszott abban, hogy sikeres pályázatot követően az Arany megkapta az Örökös Ökoiskola címet.

Ökoiskola az a nevelési-oktatási intézmény lehet, amely kitüntetett figyelmet fordít a környezeti, egészség- és fenntarthatóságra nevelésre, rendszerszerűen foglalkozik a hagyományok ápolásával, a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával. A minősítés három évre szól, a harmadik sikeres pályázatot követően jár az Örökös Ökoiskola cím. Ezt az utat járta be a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium is, a hegyvidéki intézmény az idén kapta meg az elismerést.Orokos_Okoiskola_lett_az_Arany2„Igyekszünk változatos és érdekes programokat indítani, arra törekszünk, hogy korosztálytól függetlenül az iskola minél több tanulóját megnyerjük a környezetvédelem ügyének. Úgy érzem, ez sikerült, hiszen a felhívásainkra mindig sok a jelentkező – foglalta össze röviden az Arany János iskola környezeti nevelési koncepcióját Patkó Lajos igazgató, aki szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek magától értetődőnek tartsák a természetvédelmet és a környezettudatos gondolkodást. – Az élményszerű tanításban hiszünk, ezért hoztuk létre egyebek mellett a saját tankertünket is. A veteményest a napközisek gondozzák, ültetnek és szüretelnek, nyomon követik a növények fejlődését. Ez is egy olyan kezdeményezés, ami a helyes irányba tereli a diákjainkat.”
Ami az idei ökoiskolai programokat illeti, a partneriskolák és az Arany tanulóinak részvételével folytatódik az oktatás az Öveges pályázat keretében kialakított természettudományos termekben. Szintén az Öveges laboratórium ad otthont a negyedik évfolyamosok számára indított környezetvédelmi szakkörnek – mondta el Varga Zsuzsanna pedagógus.
A biológia- és kémiafakultációra járók részt vettek a Semmelweis Egyetem tehetségnapján. Az Aranyban megrendezett nyílt napon tanulókísérleti órák zajlottak a gimnázium iránt érdeklődő nyolcadikosoknak. Folytatódik a „Madárbarát kert” projekt, ennek keretében rajzpályázatot hirdettek, valamint egy előadást is szerveztek a gyerekeknek az iskolában.
A pedagógus külön is kiemelte a „Madárbarát Hegyvidék” programot: az újonnan kapott madáretetők és madáreleség nagy segítséget jelentenek a rendkívül népszerű madáretetésben. Osztatlan sikert aratott az állatok világnapján a Rex Kutyaotthon által tartott foglalkozás, különösen hasznosnak bizonyult a felelős állattartásról szóló ismertető. Friss kezdeményezés a takarítás világnapjához kapcsolódva bevezetett osztályteremszemle, ami a környezetük tisztántartására hívja fel a diákok figyelmét.

M.