Szigorúbb szmogriadó

Március közepétől riasztási fokozatban a jelenleginél sokkal több járművet lehet majd kitiltani a forgalomból, amennyiben a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra – áll a szmogriadóról szóló rendelet fővárosi közgyűlés által elfogadott módosításában. Mivel a gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságát jelölő plakettek (matricák) használatát egy kormányrendelet január 1-jével megszüntette, a főváros a plakettek színe helyett a környezetvédelmi osztályba sorolás kódjait alkalmazza.
A szmogriadó idején eddig életbe léptethető közlekedési tilalom a 0-s (a katalizátor nélküli, benzines, továbbá nem minősített és egyéb dízelmotoros), az 1-es (a katalizátoros, nem szabályozott benzines), valamint a 3-as (EURO-1 dízel) környezetvédelmi osztályba sorolt gépjárműveket, azaz a Budapest útjain közlekedők 7-8%-át érintette. A módosítás révén viszont a riasztási fokozatban kitilthatók körébe az említetteken kívül már a 2-es és 4-es kategóriába sorolt, EURO-2-es benzines és dízelüzemű, jellemzően 16-19 év közötti járművek is beletartoznak. Ez utóbbiakkal együtt a fővárosban közlekedők 29-32 százalékát – az agglomerációból ingázókkal együtt mintegy 300 ezer autót – érintheti a szmoghelyzet miatt elrendelhető korlátozás.
A szmogriadóról szóló rendelet módosítása nemcsak közvetlen egészségügyi okokból történt, hanem azért is, mert Budapest – Közép-Kelet-Európában elsőként – csatlakozott egy nemzetközi klímavédelmi szövetséghez, amit Kalifornia és Baden-Württemberg ötlete alapján tizenkét régió hozott létre. A cél az, hogy 2050-re – 1990-hez képest – 80%-kal csökkenjen az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása, és 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális felmelegedés.
A csatlakozás nem jár pénzügyi kötelezettségekkel, de vállalásokkal igen, ennek egyik elősegítő eleme volt a szmogriadó-rendelet szigorítása. Budapesten 2005-ben évente 6 tonna volt az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, ami 2013-ra 5 tonnára csökkent, 2050-re pedig a 2 tonna/fő/év kibocsátási érték elérése a cél.

sz.