A_Testnevelesi_Egyetem_ujragondolt_fejlesztesi_tervei

A Testnevelési Egyetem újragondolt fejlesztési tervei

A környéken élők szempontjait figyelembe véve jelentősen átalakították a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sporttelepének beépítési terveit. Jó hír a Csörsz utcai lakók számára, hogy a területre tervezett multifunkcionális sportcsarnok a házaiktól legalább 100 méteres távolságra épülne fel, és annak magassága a Csörsz utca szintjéhez képest nem haladná meg a 18 métert. A szomszédos parkba nem nyúlna bele a sportpálya, a korábban fedettnek tervezett labdarúgópályán nem lesz állandó fedés, mélygarázsát pedig a Hegyalja út felől lehetne megközelíteni.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora sajtótájékoztatón mondta el, hogy a pedagógusi és sporttudományi képzések színvonalának emelése érdekében a kormány 36,8 milliárd forint támogatást biztosít egyetemük kampuszának fejlesztéséhez, ezzel a munkával több évtizednyi elmaradt fejlesztést tud pótolni az egyetem. A tervezési folyamat elején több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak a szakemberek, az oktatók és a hallgatók azonban egyöntetűen amellett foglaltak állást, hogy a meglévő, már kilencven éve fennálló kampuszukat fejlesszék.
A jelenlegi képzési körülmények korszerűsítésének szükségességéről az egyetem hallgatói közül Talmácsi Gábor MotoGP-világbajnok, Kiss Balázs birkózó-világbajnok és Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó is beszélt. Felszólalt továbbá Tóth Levente, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, aki úgy vélte: nemcsak az oktatás színvonala javulhatna a beruházás révén, hanem új közösségi terek is létrejönnének.
Az egyetem rektora kiemelte, hogy az elkészült kampuszfejlesztési koncepcióról egyeztetést folytattak a Hegyvidéki Önkormányzattal és a környékbeli lakók képviselőivel, ezt követően pedig lakossági fórumon ismertették az elképzeléseket. A lakók szempontjait figyelembe véve átalakították a Csörsz utcai sporttelepre vonatkozó terveket: a multifunkciós sportcsarnokot a Hegyalja út felőli oldalon, a Csörsz utcai házaktól legalább 100 méteres távolságra helyezik el, így az nem zavarja majd a lakók kilátását, és árnyékot sem vet az épületekre. A szomszédos közparkból egyetlen négyzetcentimétert sem vesznek el, és arra is ügyeltek, hogy a buszok, autók ne a Csörsz utca felől közelítsék meg a sportcsarnokot.
A részletes elképzelésekkel kapcsolatban Gyetvai Árpád, a Testnevelési Egyetem új kampuszáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a 25 ezer négyzetméteres, multifunkciós sportcsarnok magassága a Csörsz utca szintjéhez képest átlagosan 13 méter lesz, de a legmagasabb pontja sem haladja majd meg a 18 métert, a létesítmény jelentős része ugyanis a föld alá épül. A csarnok része lenne egy hétezer négyzetméteres mélygarázs, továbbá felszíni parkolóhelyeket is kialakítanának 63 autó és három busz számára. A sporttelep Csörsz utca felőli részén új, füves, szabadtéri atlétikai pálya lesz, az Alkotás utca felőli oldalon, a helyén maradó mentőállomás felett pedig egy szintén nyitott, többfunkciójú műfüves labdarúgópálya létesülne.
A miniszteri biztos szólt arról is, hogy az Alkotás utca és a Győri út között, az egyetem jelenlegi kampuszán és a Sportkórház területén 39 ezer négyzetméteren újítanának fel meglévő épületeket. Közel 34 ezer négyzetméteren új épületeket hoznának létre, megóvva a műemléki védettségű épületeket, valamint 200-250 autó számára felszíni parkolóhely is készülne. Az Alkotás utca mentén található, zöld színű, rossz állapotban lévő egyetemi tömböt, az úgynevezett új épületet lebontanák. A kampusz parkját bővítenék, és nappal nyitottá tennék, hogy a környéken élők is birtokba vehessék a területet.
„Hosszú hetek óta egyeztetünk az egyetem vezetőivel és a tervezőkkel, hogy megnyugtató és jó megoldás jöhessen létre” – mondta el a Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán. A kerület polgármestere szerint példás kompromisszum született a tervek kapcsán, a szakmai tartalmat ugyanis nem kellett csorbítani, ugyanakkor sikerült jobban figyelembe venni a helyi adottságokat és a környékbeliek szempontjait. Ennek fontos eleme, hogy a multifunkciós csarnokot a Csörsz utcai épületektől távol helyeznék el, a mélygarázshoz a Hegyalja út felől biztosítanának bejáratot, az atlétikai és a műfűvel borított labdarúgópályán pedig nem lesz állandó fedés.
A polgármester az eredmények között említette azt is, hogy a Csörsz utcai park nem lesz kisebb, nem vesznek el belőle területet, sőt, az önkormányzat több tervváltozatot is készít a park felújítására. Ezeket a tavasz folyamán mutatják be a környéken élőknek, akik szavazáson dönthetnek arról, hogy melyik valósuljon meg az elkészült tervek közül.

d.