Tobb_mint_szazan_uetek_asztalhoz_a_diakolimpian

Több mint százan ültek asztalhoz a diákolimpián

A sakk oktatása kiemelt figyelmet kap a Hegyvidéken, a kerület szinte valamennyi önkormányzati iskolájában tanórai vagy tanfolyami keretek között játszhatnak a gyerekek. Ennek is szerepe van abban, hogy a diákolimpia részeként megrendezett sakkversenyeken minden évben sokan indulnak: az egynapos bajnokságok közül az atlétika mellett a sakk örvend a legnagyobb népszerűségnek.
Az idén sem volt ez másképp, a hagyományosan a Lauder Javne iskolában megtartott egyéni, valamint a Zugligeti Általános Iskolában rendezett csapatbajnokságban több mint százan ültek asztalhoz. A résztvevők nagy számára tekintettel a fordulókat svájci rendszerben, kétszer tizenöt perces gondolkodási idővel, a Nemzetközi Sakkszövetség rapidsakk-szabályai szerint bonyolították le, azonban szükség esetén – ha egy korcsoport összetétele ezt indokolta – körmérkőzést is beiktattak.
A lányoknak és a fiúknak külön-külön kiírt csapatverseny elsöprő Lauder-fölényt hozott, az iskola mind az öt korcsoportban az első helyen végzett. Hasonló eredménnyel zárult az egyéni bajnokság, itt a megszerezhető kilenc aranyéremből hét került lauderes fiatalhoz.
A sikerszériát a lányoknál az Osztrák–Magyar Európaiskolába járó egyik diák, a középiskolás fiúk között pedig a Városmajori Gimnáziumot képviselő tanuló törte meg. Valamennyi győztes egyenes ágon bejutott a budapesti elődöntőbe, míg az egyes korcsoportok második és harmadik helyezettjei a budapesti pótdöntőben folytathatják a küzdelmet.

sm.