Szívmelegítők, amik színt visznek a szürke hétköznapokba

Néhány trükkel, apró fortélyokkal és ráérős hétvégékre való elegáns desszertekkel tehetjük izgalmasabbá a konyhában töltött perceket-órákat. Ne engedjük, hogy a főzés kötelező jellege elvegye a kedvünket az alkotástól!

Eredetileg Švejk legendás grogjának receptjét szerettem volna felkutatni, amellyel a derék katona minden gazdáját elkápráztatta kalandos élete során, de be kellett látnom, hogy azt – akárcsak Jaroslav Hašek remek regényének végét – valószínűleg már örök homály fedi. Kár érte, mert egy jó grog nemcsak a hidegre, de a megfázásra is hatásos gyógyszer.
Tessék csak kipróbálni: következik egy másik írófejedelem, Móra Ferenc feleségének receptje! Ez ugyan biztos nem üt akkorát, mint Švejké, de nagyon finom.

 

Grog

1,5 l tea

18 dkg cukor

1 citromkarika

1 narancskarika

1 dl rum

1 dl vanílialikőr

3-4 szem szegfűszegSzivmelegitok1

 

*

Ideje feldobni a szürke, téli napokat! A piacok standjainak színkavalkádjában talán fel sem tűnik a gyanútlan szemlélődőnek, de a megszokott sárga, piros, zöld, fehér között itt-ott felbukkan egy kis lila is.
Ne idegenkedjünk a lila karfioltól, nem valami extrém fajtával van dolgunk! Az íze szinte semmiben nem különbözik a jól ismert fehér virágétól, talán csak annyiban, hogy még egy kicsit édesebb. Elkészíteni is hasonlóképpen kell, igaz, a szép, intenzív lila színű végeredményhez szükség van egy kis varázslatra.

 

Lila karfiolleves csicseriborsóval

1 nagy fej lila karfiol

1,5 l alaplé

só, bors

2 diónyi vaj

3-4 egész babérlevél

1,5 dl tejszín

1 konzerv csicseriborsó

zöld bors, cayenne bors, egy csipet porrá tört rozmaring

 

Mindenekelőtt kiöntjük a csicseriborsót egy szitába, ahol alaposan lecsöpögtetjük. Ezalatt rózsáira szedjük a karfiolt, egy nagy lábos fenekén felolvasztjuk a vajat, és kissé megpirítjuk őket. Jót tesz a levesnek, ha karamellizálódik a zöldség, ez intenzívebbé varázsolja az ízeket.
Sózzuk, borsot törünk rá, megszórjuk babérlevelekkel, majd felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. A lila rózsák a folyamat közben megsötétednek. Kihorgásszuk a babérleveleket, és botmixszerrel homogenizáljuk a levest, s mielőtt pánikba esnénk az iszapszínű, sűrű folyadék látványától, beleöntjük a tejszínt, amitől a karfiol csodás, lila színe talán még intenzívebb lesz, mint nyers korában.
Míg a leves főtt, felmelegítjük a sütőt 200 fokra, és egy sütőpapírra borítjuk a csicseriborsószemeket. Meghintjük őket az előzőleg összekevert sós, zöld borsos, cayenne borsos, rozmaringos fűszerkeverékkel, és rájuk locsolunk egy-két evőkanál olívaolajat. A sütőbe toljuk, és tízpercenként átrázogatjuk, hogy a fűszerek mindenhol befedjék a szemeket, és hogy minden oldalukról ropogósra süljenek. A csicseriborsó chipset a leves mellé tálaljuk.Szivmelegitok5

 

*

Ha az ember egyszer távoli országokba is eljut, legjobb, ha az ottani konyha jellegzetességeit hozza haza magával szuvenírként. A thai konyha tipikus zöldséges-csirkés egytálételét autentikus forrásból merítettük. Merítsen belőle mindenki bátran!

 

Thai csirke tojásos rizzsel

1 kg csirkemell vagy csontról lefejtett csirkecomb

1 kg fagyasztott wok/thai/ázsiai vegyes zöldség

1 nagy szál póréhagyma

2 sárgarépa

1 nagy kaliforniai paprika

1 üveg vagy konzerv nem savanyított bébikukorica

1 üveg vagy konzerv bambuszrügy vagy bambuszlemezke

1 üveg csípős-savanyú mártás

1 üveg édes-savanyú mártás

szójaszósz, édes-csípős chiliszósz

15 dkg sós kesudió

 

Felkockázzuk a csirkehúst, majd alaposan beleforgatjuk néhány kanál szójalébe, és állni hagyjuk egy éjszakára. A vastag karikákra vágott póréhagymát wokban, zsiradékon üvegesre pároljuk.
Folytatjuk a párolást a belereszelt sárgarépával és a nagyobb csíkokra vágott paprikával, majd beledobjuk a csirkehúst is, és forrón jól megforgatjuk, kevergetjük egy darabig. Néhány perc múlva ráöntjük a mártásokat, és ebben hagyjuk puhulni a húst a zöldségekkel együtt. Amikor már nagyjából kész, ráöntjük a bambuszt, a bébikukoricát és a fagyasztott vegyes zöldséget. Fedő alatt összepároljuk őket a wokban.
Tálaláskor ízlés szerint még önthetünk rá chiliszószt, nagyon óvatosan, hogy ne legyen túl csípős. Adhatunk hozzá párolt rizst, amibe előre elkészített, apróra vágott rántottát keverünk, és kínálhatunk mellé kínai üvegtésztát, ezt szintén szója- és chiliszószba forgatjuk. Végül sós kesudiót pirítunk egy üres serpenyőben, ezzel hintjük meg az ételt, már a tányéron.Szivmelegitok2

*

Amikor az ember rá tudja szánni az időt, és nincs kényszerhelyzetben, maradandó műremekeket tud kreálni a konyhában. Így született meg ez a bomba is: mogyorómousse-koronájával, pisztáciamarcipános talapzatával méltó desszert lehet bármilyen jeles nap menüjének a végén!

 

Pisztáciás bomba

A pisztáciás piskótához:

2 tojás fehérje

3,5 dkg cukor

3,5 dkg finomra őrölt, sótlan pisztácia

3 dkg liszt

6 dkg vaj

 

A pisztáciamarcipánhoz:

10 dkg marcipánmassza

3-4 tk finomra őrölt, sótlan pisztácia

 

Mogyorómousse:

1 tojás sárgája

80 ml tej

1,5 lap zselatin

1 dl habtejszín

5 dkg tejcsokoládé

5 dkg mogyorópaszta

 

Az étcsokoládés ganache-hoz:

5 dkg étcsokoládé

0,5 dl tejszín

 

A tükörglazúrhoz:

9 dkg étcsokoládé

1 dl habtejszín

2 dkg akácméz

 

Először a pisztáciás piskótát készítem el. A tojások fehérjét habbá verem, s beleszitálom a porcukrot és a lisztet. Hozzákeverem a pisztáciát, és apránként belecsorgatom az olvasztott vajat is. Körülbelül 22 centi átmérőjű tortaformába teszem, és 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, a formának megfelelő méretű és formájú darabokat szaggatok belőle, a lényeg, hogy a forma szájánál kisebbek legyenek, ez lesz ugyanis a sütemény talpa, amit kissé belemélyesztünk majd a mousse-ba. A lapzselatint hideg vízbe áztatom.Szivmelegitok4A mogyorómousse-hoz a tojássárgáját a tejjel 80 fokosra melegítem, és közben folyamatosan kevergetem, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a tejcsokoládét és a mogyorópasztát, majd belekeverem a zselatint is. Felverem a tejszínt, és a kihűlt krémbe forgatom.
A csokiganache úgy készül, hogy miután felforraltam a tejszínt, leveszem a tűzről, és belekeverem az étcsokoládét. A pisztáciamarcipánhoz késes robotgépbe teszem a marcipánt a pisztáciapasztával együtt, és egyneműsítem. Vigyázat, a masszának nem szabad felmelegednie! Ezután két sütőpapír között vékony lappá nyújtom a marcipánt, s a piskótához hasonló méretű és formájú lapokat szaggatok belőle.
Ha mindezzel kész vagyok, jöhet az összeállítás! A mousse-szal körülbelül kétharmadig töltöm a szilikonformákat, erre jön a marcipánlap, majd egy vékony réteg étcsokoládés ganache. Ezután lezárom a bombákat a piskótalapokkal, kicsit belemélyesztem őket a masszába, hogy oldalt ne lógjanak ki.
Három órára hűtőbe teszem. Ha kidermedtek, kinyomkodom a bombákat a szilikonformából, rácsra helyezem, és amíg kissé felengednek, elkészítem a tükörglazúrt. Ehhez forráspontig melegítem a tejszínt a mézzel, és beleolvasztom a csokoládét. Még melegen, de nem forrón áthúzom vele a bombákat, majd hagyom kicsit megdermedni rajtuk a mázat.

*

Az alábbi étel könnyű vacsorának való, fantasztikusan gyorsan elkészíthető, és kompakt formája számos értékes tápanyagot rejt magában. A spenót kiváló vasforrás a vérszegény téli táplálkozásban, a lazac pedig az egyik legfőbb omega-3-tartalmú ételünk. És akkor még nem is szóltunk arról, milyen finom ízkombinációt eredményez mindez együtt, lágy krémsajttal kiegészítve, ropogós levelestészta-burokban…

 

Lazac leveles tésztában

3 szelet lazac

1 doboz Philadelphia krémsajt

10 dkg friss bébispenót

½ citrom leve

1 csomag leveles tészta

1 tojás

só, bors

 

A lazacokra citromlevet csöpögtetünk, és hagyjuk, hogy a gyümölcs sava megtegye hatását. Ezalatt a tésztát kiterítjük, és megkenjük a krémsajttal. Sózzuk, borsozzuk, majd gondosan elterítjük rajta a megmosott spenótleveleket.
Háromfelé vágjuk, ráfektetjük a lazacszeleteket, amiket meghintünk egy kevés sóval, friss borsot őrölünk rájuk, majd óvatosan beletekerjük őket a tésztába. Gondosan lezárjuk a batyukat, a végüket behajtjuk, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát óvatosan beirdaljuk, ügyelve arra, hogy véletlenül se vágjuk át teljesen, majd megkenjük a kissé felvert tojással, és a tetejére is sót hintünk. Körülbelül 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük a lazacos batyukat, amiket körettel vagy köret nélkül is tálalhatunk.Szivmelegitok3

Szerkesztette és írta:

Juhász Zsófia