Megerjezett_a_citromok_kiralynoje

Megérkezett a citromok királynője!

Itt a január, és vele együtt megérkezett a Meyer citrom is! Aki nem ismeri, nem is tudhatja, milyen kincset tartogatnak ilyenkor a zöldséges pultok, pedig a citrusok királynője könnyedén megkülönböztethető az alattvalóktól. Többnyire még a zöldségesek sincsenek tisztában azzal, milyen értékes rakomány érkezett a téli hónapokkal: míg egyes országokban név szerint megkülönböztetve kínálják, nálunk gyakran a többi közé keverik.
A Meyer citrom narancssárgába hajló, vékony és jóval simább héjjal rendelkezik, mint mezei társai. Mandarinos-fűszeres illatáról, kerekded formájáról egyértelműen megismerhető. A citrom és a narancs kereszteződéséből származik, mindkét ősének legelőnyösebb tulajdonságait vitte tovább. Gyakran sok magja van, és sokkal lédúsabb, mint a sima citrom.
Nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt a róla elnevezett citromfajta is.
Illatos, kellemesen édeskés aromája kiváló omlós tésztával kombinált citromkrémbe, de fordított citromtortát is bátran készíthetünk belőle. Álljon itt most a méltán híres angol lemon curd receptje, amely reggel, friss kaláccsal, vagy brióssal könnyedén kenterbe veri a Nutellát is…

 

Lemon curd

2 Meyer citrom héja

120 ml citromlé

120 g cukor

3 db tojás

175 g vaj

 

A tojásokat a citromhéjjal és -lével meg a cukorral együtt lábosba öntjük, s alacsony lángon – folyamatos kevergetés közben – 90 fokra hevítjük. Amikor szépen besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, és még melegen belekeverjük a vajat. Addig kevergetjük, míg teljesen felolvad és egyneművé válik a krémmel.

Lezárt üvegben, hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt tíz perccel érdemes kitenni az asztalra, hogy kissé fellazuljon az állaga.