Meses_tortenesek_a_Hegyvideken

Mesés történések a Hegyvidéken

Különleges népmesemaraton vár a hegyvidékiekre február 12-én: a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület tagjai tizenkét órán keresztül, megszakítás nélkül mesélnek majd kicsiknek és nagyoknak a XII. kerület különböző intézményeiben. A társaság tagja, Kiss Ágnes nemcsak erről, de egy izgalmas nemzetközi megbízásról is beszélt lapunknak.

A mesemondás és szövegfolklór ügyét felkaroló Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet nemrégiben egy különleges kéréssel kereste meg a Hegyvidéki Önkormányzat. Elmondaná a részleteket?

– Az olasz kisváros, Sarmede egy európai uniós pályázat keretében vállalkozott arra, hogy gyűjteményt készít néhány ország meséiből. A tizenkettedik kerület kapta azt a feladatot, hogy Magyarországot képviselje. A beadandó mese címét nem, csak a témáját tudjuk. Magyarország az egyenjogúságot választotta. A projekt lényege – ami még folyamatban van – a többi között az, hogy megmutassuk, hogyan lehet a fabulákon keresztül gyerekeket nevelni. Ha sikerül megvalósítani ezt a hiánypótló anyagot, akkor olyan kötetet hozhatunk létre, ami nemcsak az adott mesét, hanem a hozzá tartozó kulturális magyarázatot is megismerteti a pedagógusokkal. A könyv különlegessége, hogy különböző nyelvekre is lefordítják majd.

Miben különbözik a magyar népmese a többi országétól?

– A népmeséknek közös gyökerük van, tehát a történetek szempontjából hasonló típusúak, de persze tudományos szempontból mindegyiket külön osztályozzuk. A magyar nyelvnek gyönyörű, képszerű kifejezésmódja van, és a mese rendszerint „happy enddel” végződik, nem úgy, mint a távol-keletiek, ahol szomorú a vég, vagy a cigányoké, aminek gyakran nincs lezárása. A népmesék mindig az adott közösség lelkületét tükrözik; ezért is lesz olyan különleges a kötet, ha megvalósul.

Egyesületük jelenleg nemcsak ezzel az izgalmas projekttel foglalkozik. Február 12-én népmesemaratont tartanak a Hegyvidéken.

– Fontos számunkra, hogy a népmese ügyét kézbe vegyük, ezért rendszeresen szervezünk olyan eseményeket, amik ezt támogatják. Az egyik kollégám fejéből pattant ki az ötlet, hogy rendezzünk egy huszonnégy órás mesemondást. Ennek előkészítése lesz február 12-én, amikor is a tizenkettedik kerületben tizenkét órán keresztül mondunk meséket, óvodákban, iskolákban, délutáni foglalkozásokon, a Lívia-villában és más, a felnőtt közönséget megcélzó kulturális klubokban. Izgatottan várjuk ezt a napot, hiszen különböző korosztályoknak mesélhetünk majd megszakítások nélkül.

bm.