Nok_es_ferfiak_ellen_a_karacsonyi_vakfocitornan

Nők a férfiak ellen a karácsonyi vakfocitornán

Magyarország egyetlen vakfocicsapata ezúttal a MOM Sport Recepció és a MOM Sport Office női gárdái ellen lépett pályára a LÁSS Egyesület hagyományos karácsonyi labdarúgótornáján. A profik tehát amatőrök ellen játszottak, ez azonban senkit nem zavart, a rendezvény kiváló hangulatban zajlott, annál is inkább, mivel a résztvevők jól ismerik egymást: a LÁSS ugyanis évek óta a MOM Sport műfüves pályáján tartja az edzéseit.
Szeli Emília, az egyesület koordinátora a torna kapcsán röviden értékelte a csapat elmúlt egy évét. Mint mondta, 2015-ben számos integrált sportrendezvényen vettek részt Budapesten és vidéken, emellett több alkalommal futballoztak látók ellen a MOM Sportban. Fontos momentum a LÁSS életében, hogy a szakmai zsűri döntése alapján a vakfociról készített !VOY! – JÖVÖK című dokumentumfilm második helyezést ért el a 9. BIG Filmfesztiválon. „Ezúton is köszönet jár Knapp Dávidnak a film elkészítéséért” – emelte ki Szeli Emília.
Ami a nemzetközi megméretéseket illeti, március 21-én Prágában a BSC Prague ellen a magyar csapat megszerezte története első külföldi győzelmét, ami megadta az egész szezon alaphangját. A következő hónapban a csehországi Cesky Dubban cseh, lengyel és német gárdák ellen folytatódott a sikerszéria, a LÁSS ugyanis a rendes játékidőben és büntetőket követően több meccset is megnyert.
Májusban a IV. MLSZ Grassroots Esély Fesztiválon és a MOM-ban mérkőztek meg a magyarok az Avoy MU Brno csapatával: először cseh győzelem, másnap két döntetlen született. Júniusban a paralimpiai bajnok játékosokat felvonultató brazil ICB Bahia és ismét a Brno volt az ellenfél, míg a júniusi wroclawi nemzetközi tornán harmadik lett a csapat, és Szabó István, a LÁSS csapatkapitánya a legjobb játékosnak járó trófeát is hazahozta. Kuriózum, hogy az egyik ellenfél az Európa-bajnokságra készülő lengyel B1-es válogatott volt, a LÁSS egyetlen vereségét tőle szenvedte el.
Kevésbé jött ki a lépés a 3. Közép-európai Városok kupáján, ahol a magyaroknak meg kellett elégedniük a hetedik hellyel. Mentségükre legyen mondva, csoportellenfeleik, a Zvezda Moskva és a BSC Prague játszották a döntőt. Sikereket hozott viszont az október: a 2. Nemzetközi Vakfoci Tornán második, a lipcsei IV. Saxon Blind Soccer Cupon az ötödik helyet szerezték meg.
Az egyre jobb eredményekkel kapcsolatban Szeli Emília kiemelte: a korábbi években legfeljebb kétféle felállásban játszott a csapat, ehhez az idén további kettő társult, ráadásul mérkőzés közben is képesek váltani a játékosok, ami óriási előrelépés. Nehézséget okoz ugyanakkor, hogy bár vannak új csapattagok, a MOM Sportban tartott edzéseket rendszeresen látogatók száma nagyjából változatlan. Másik magyar csapat továbbra sincs, így a fejlődés szempontjából még inkább fontosak a külföldi kapcsolatok.
„A többi közép-európai ország is hasonló cipőben jár, kevés a játékos. Jelenleg azon dolgozunk, hogy 2016-ban egy-egy cseh, lengyel, román és magyar résztvevővel létrejöjjön egy regionális liga” – foglalta össze a közeljövő terveit Szeli Emília.
A közép-európai liga mintegy 1,5 millió forintos költségére (utazás, mérkőzések rendezése) egyelőre nincs fedezet. „Támogatókat keresünk, hogy végre igazi bajnokságban edződhessen a csapat” – mondta a koordinátor. Hozzátette, szeretnének újabb nemzetközi tornát is lebonyolítani Magyarországon, ez azonban úgyszintén csak szponzorok segítségével valósulhat meg.

-os

További információk: www.lassegyesulet.hu.