Pasztorjatek_es_adomanyozas1

Pásztorjáték és adományozás

Gyerekek és idősek karácsonyát tették emlékezetessé a Virányos Általános Iskola, valamint a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium közösségei. A virányosi diákok a Hegyvidéki Mesevár Óvodában és a zugligeti idősek otthonában jártak, míg a Tamási iskola a magyarmecskei gyerekeknek ajánlotta fel Luca-napi vására teljes bevételét.

Hagyomány a Virányos Általános Iskolában, hogy a diákok karácsony előtt pásztorjátékokat mutatnak be a környező intézményekben. A színpadi produkcióban, amit az idén is Tóth Emese és kollégái tanítottak be, az elsősöktől a végzős nyolcadikosokig minden évfolyam képviseltette magát.
Elsőként a Hegyvidéki Mesevár Óvodában játszották el a közel 45 perces, látványos pásztorjátékukat a virányosi gyerekek, méghozzá az óvoda kérésére egymás után kétszer, hogy az összes óvodás láthassa a műsort. Az előadások sorát a zugligeti idősek otthonában folytatták, ahol évről évre megörvendeztetik az ott élő idős, magányos embereket.
Mint Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató kiemelte, a program az iskolások érzelmi fejlődéséhez is hozzájárul, erősíti empátiás készségüket. Ezt bizonyítja, hogy az idén először a hetedikes lányok a műsort követően jelentkeztek: önként és rendszeresen segítenének az idősek otthona hétköznapi feladatainak elvégzésében. „A tanári kar nagyon örült a diákok önzetlen felajánlásának, hiszen ez azt mutatja, hogy a digitális korszakban felnövő fiatal generációk számára is fontosak a hagyományos értékek” – mondta örömmel az igazgató.
A betlehemezést az iskola szokásos közös karácsonyi ünnepsége zárta, aminek befejezésként közel száz diák töltötte meg a tornaterem nagyszínpadát. Drámajátékukat színes jelmezek és díszletek, sok-sok dal, angyal- és pásztortáncok, továbbá zongorakísérettel énekelt két kórusmű tették teljessé.

*

Három évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a magyarmecskei iskolával a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. A hegyvidéki diákok azóta minden évben önkéntes munkát végeznek a dél-dunántúli oktatási intézményben. Az együttműködés részeként a Tamási Áron iskola jótékonysági akciókkal is segíti a kistelepülésen nehéz anyagi körülmények között élő óvodásokat és iskolásokat.Pasztorjatek_es_adomanyozas2„A karácsony előtti Luca-napi vásár bevételét minden évben jótékony célra fordítjuk. A szülői választmány egyetértésével tavaly a magyarmecskei óvodába járó gyerekek számára vásároltunk cipőket, pólókat, zoknikat, szabadidőruhákat és játékokat. A személyre szóló csomagokban csokoládé és az alsós diákjaink rajzai is helyet kaptak” – mesélte Hajnal Gabriella. A Tamási iskola igazgatója elmondta, hogy ezúttal, a szülők támogatásával, az óvodások mellett az általános iskolás korú gyerekeket is megajándékozták.
A Luca-napi vásáron egymillió forint gyűlt össze, ebből az összegből negyvenkét óvodásnak jutott jó minőségű télikabát, csizma, valamint csokoládé, narancs és játék. A hetven magyarmecskei általános iskolás mesekönyveket, édességet és gyümölcsöt kapott.

M.