Sikeres volt az első hazai tüdőátültetés

Magyarországon először sikeres tüdőátültetést hajtottak végre az Országos Onkológiai Intézetben. A kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Jól van a beteg az első hazai tüdőátültetés után, amit december 12-én éjszaka végeztek el – erről sajtótájékoztatón adott hírt Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, aki orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt. Hozzátette: hosszú várakozás után jutottak el addig a pillanatig, hogy elvégezhessék a hatórás operációt.

Lang György, a Semmelweis Egyetemhez tartozó – de az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti osztályának bázisán működő – mellkassebészeti klinika vezetője elmondta, hogy egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. Szólt arról is, hogy a tüdő-transzplantációban van némi lemaradása a magyar egészségügynek a világ élvonalához képest, hiszen máshol ezt a műtétet már régebb óta végzik. Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik.
A tüdőátültetések eddig Bécsben zajlottak, magyar orvosok közreműködésével. Lang György megjegyezte: realisták lesznek, és csak azokat a beavatkozásokat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek, ezért továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre.
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését. Ebből mintegy 200 millió volt egy új CT-készülék, ezt először a transzplantált betegnél használták. A tárcavezető az első hazai tüdőátültetés előkészítéséhez kapcsolódó fontos állomásnak nevezte, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant szervezethez. Egy kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a magyar egészségügy finanszírozza majd a tüdő-transzplantációs műtéteket, ha erre igény van.
A mellkassebészeti klinika betegtájékoztatója szerint a tüdő-transzplantációs műtét összetett, rendszerint négy-hat órás mellkassebészeti beavatkozás. A transzplantációs riadó során párhuzamosan két csoport kezd el dolgozni: az egyik elindul a szervkivétel helyére, ami Eurotransplant-donáció esetén akár külföldön is lehet, míg a másik megkezdi a klinikára érkező, tüdőátültetésre váró beteg előkészítését a műtétre.
A páciens tüdejét természetesen nem veszik ki mindaddig, amíg a donortüdő meg nem érkezik a kórházba. Amikor ez megtörténik, kezdetét veheti az átültetés. Kétoldali transzplantáció esetén először csak az egyik oldali tüdőt operálják ki, s ültetik be helyére az újat, majd a másik oldalon megismétlik ezt a folyamatot.
A műtétet a biztonság érdekében időnként szívmotor, vagy úgynevezett ECMO (extracorporális membrán oxigenizátor), azaz „műtüdő” alkalmazásával végzik. Ez utóbbi készülékre időnként a transzplantációt követő első napokban is szükség lehet, hogy segítsék az új szerv működését.

sz.