Sikeresek_az_idoseket_tamogato_programok

Sikeresek az időseket támogató programok

Javaslatokkal, visszajelzésekkel segíti az önkormányzat munkáját az Idősügyi Tanács, amely a XII. kerületben működő idősek klubjai, civil szervezetek és egyházak képviselőinek részvételével alakult meg két évvel ezelőtt. A testület évzáró ülésén a Szépkorúakért a Hegyvidéken program eredményeinek ismertetése mellett a következő időszak terveiről is szó esett.

A Hegyvidéken élő közel húszezer 60 és ötezer 80 év feletti ember érdekeit képviseli az idősellátás területén dolgozó szakemberek, valamint civil szervezetek és egyházak részvételével két esztendeje létrehozott Idősügyi Tanács. A testület lehetőséget kap arra, hogy a gyakorlati tapasztalatok birtokában rendszeresen véleményezze az időseket érintő kerületi programokat, s javaslatokkal, ajánlásokkal támogassa az önkormányzat munkáját.
Az Idősügyi Tanács tavaly decemberi, évzáró találkozóján Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője az elmúlt időszak legfontosabb eredményeiről beszélt. Elmondta, hogy közel háromszáz hívást fogadtak a Szépkorúakért a Hegyvidéken program keretében a gondozási központ közreműködésével létrehozott, munkanapokon 8 és 18 óra között ingyenesen tárcsázható 06/80-630-102-es információs telefonszámon, ami kétszerese a tavalyi forgalomnak.
Az idősek főképpen az intézmények szolgáltatásai felől érdeklődtek, ami a szakember szerint azt mutatja, sokan még mindig nincsenek tisztában a lehetőségeikkel. Hozzátette: az információs pont további előnye, hogy az önkormányzat első kézből kap tájékoztatást a lakossági igényekről. A tapasztalatok szerint számos esetben hiányzik a családi törődés, s ezt csak ideig-óráig lehet ismeretségekkel pótolni, ami ráadásul nem helyettesítheti a szakszerű ellátást – hangsúlyozta Szokoli Erzsébet, aki további jól működő, az idősgondozás ügyét előremozdító civil kezdeményezésekről is szólt.
A Közösségfejlesztők Egyesülete által meghirdetett szomszédsági program keretében összeállt egy sikeres csapat a Németvölgyben. Nekik köszönhető az Élő könyvtár és A mesélnek a régi tárgyak program, megszervezték a kórházban fekvő ismerősök látogatását, valamint létrehozták a Táltos utcai klubot, ahol Matolcsy Kálmán atya dolgozik közösségi mentorként. Nagy népszerűségnek örvend az angol nyelvi kurzus – ebből már kettő is indult –, sokak tetszését elnyerték a Normafán meghirdetett nordic walking-foglalkozások is, és hamarosan megkezdi működését a régen várt Helytörténeti kutatók klubja.
A helyi közösség erejét mutatja az is, hogy a németvölgyi csoport immár második alkalommal állított saját betlehemet. Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy van helye a kerületben a civil idősügyi kezdeményezéseknek – mondta Szokoli Erzsébet, hozzátéve, hogy az aktív idősek önkéntes programja is egyre inkább kiteljesedik.
Novemberben tizenhat önkéntes fejezte be a képzést, ők a korábban végzettekhez hasonlóan a gondozónők munkáját segítik. Eleinte közösen, később, ha már kialakult a bizalom, egyedül is meglátogatják a segítségre szoruló időseket, akik mindig nagyon várják ezeket az alkalmakat.
Az önkéntesek vállalják például könyvek, régi fotók rendezgetését, közös sétát is, amikre a naponta több embert felkereső gondozóknak nem biztos, hogy jutna elegendő ideje. Ezért is jó hír, hogy elkezdődött a németvölgyihez hasonló helyi csoportok szerveződése a Krisztinavárosban és a Virányosban.
Fonti Krisztina alpolgármester az évzáró találkozón kiemelte, hogy az önkormányzat feladatának tekinti az idősek támogatását, annál is inkább, mert számarányuk folyamatosan növekszik a XII. kerületben. Az Idősügyi Tanács tagjai nem csupán véleményezik a már meghozott döntéseket, hanem hasznos tanácsokkal is segítenek. Az alpolgármester szerint legalább ennyire fontos, hogy a testület tagjai az általuk képviselt civil szervezetek gyakorlati munkájáról is beszélnek, egyúttal jelzik, hogyan fogadták az idősek az újonnan bevezetett támogatásokat, segítő programokat.
Müller Csaba, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy a kerület támogatja a közösségi kezdeményezéseket, hiszen ezekből derül ki igazán, mire van szüksége a Hegyvidéken élőknek. Mint említette, a civilek részvételével működtetett programok is hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat megkapta az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet.
Az Idősügyi Tanács tagjai elmondták, hogy az önkormányzati programok és a civilek bevonása érezhetően javította az idősgondozás színvonalát. Ehhez a jövőben hozzájárulhat az is, hogy az önkormányzat képviselői részt vesznek majd a hegyvidéki karitászok összejövetelein, így első kézből kaphatnak visszajelzéseket a különböző kerületi kezdeményezésekről.

M.

 

További információk: www.szepkoruakert.hu.