A téli sportok helyzete Magyarországon

A magyarországi síelési lehetőségekről, valamint a hazai téli sportok helyzetéről beszélt Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Csörsz utcai Larus Rendezvényközpontban. Mint elmondta, 2015 lehet minden idők legsikeresebb éve a turizmusban, miután az első háromnegyed évben több mint 8 millió vendég közel 20,75 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez 8,4, illetve 6,4 százalékkal haladta meg a 2014-es értékeket.
Amennyiben a mintegy 500 ezer hazai síelő csak kis része legalább egy éjszakát az itthoni síterepeken töltene el, az jelentősen bővítené a belföldi turisztikai vendégforgalmat, méghozzá a holt szezonnak számító téli hónapokban – folytatta a helyettes államtitkár. Erre minden esély megvan, hiszen a belföldi síelőhelyek könnyebben elérhetők és olcsóbbak, mint a külföldiek, ráadásul a vállalkozásoknak köszönhetően a felszerelésük is egyre jobb. Különösen azok számára jelentenek tökéletes megoldást, akik rövidebb időt tudnak a téli sportolásra szentelni, vagy kisebb gyermeküket tanítanák meg síelni.
Hasonlóképpen vélekedett Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese is, aki a téli turizmus fejlődésében a „Síelj itthon!” elnevezésű projekt és a SZÉP kártya szerepét hangsúlyozta. A sípályákat és az ezekhez kapcsolódó szálláshelyeket üzemeltető vállalkozások többsége elfogadja a SZÉP kártyát, a magas színvonalú pályákon a profik és az amatőrök egyaránt jól érezhetik magukat.
Glázer Tamás kiemelte: a tizedik alkalommal elindított Budapest Winter Invitation promóciós kampány is hozzájárult ahhoz, hogy 2015 rekordév legyen a magyar turizmusban. Az akció célja, hogy népszerűsítse Budapest téli szolgáltatásait, ezáltal növelje a vendégforgalmat.
A munkából a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter is kiveszi a részét – fűzte hozzá az elhangzottakhoz Fehér Gyula. A klaszter elnöke a szervezet tevékenységével kapcsolatban elmondta, hogy annak feladata továbbra is a havas sportok kultúrájának népszerűsítése, a sípályák biztosítása, vagyis a síélet fejlesztése Magyarországon.
A klaszter tagja a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény is. Ennek vezetője, Mikó Gergely az együttműködés előnyeiről beszélt. A klaszter összefogja a síeléssel és a téli turizmussal foglalkozó helyszíneket. Lehetőséget ad a tapasztalatcserére, ez pedig különösen fontos a Normafa számára, ahol hamarosan egyebek mellett új sípálya is épül.
Mikó Gergely emlékeztetett arra, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény a szervezet révén megkapja azokat az információkat, amik birtokában még jobb eredményeket érhet el a Normafa fejlesztésekor.

-ály