Tiszteletre_is_nevelik_az_ifju_tanitvanyokat1_

Tiszteletre is nevelik az ifjú tanítványokat

A Hegyvidék Sportegyesület egyik legsikeresebb szakosztálya a 2013-ban megalakuló Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia: utánpótláskorú és felnőtt sportolói több világ- és Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek, és a tömegsport népszerűsítésében is az élen jár. Lacza Ádám Illés szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Mennyire népszerűek a küzdősportok a tizenkettedik kerületben?

– Egyre nagyobb az érdeklődés! A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián havonta közel hatszázan tanulják valamelyik harcművészet vagy küzdősport alapjait. A Hegyvidék Sportegyesülethez tartozó szakosztály azért is jött létre, hogy népszerűsítse a hazai küzdősportokat. Fontos az utánpótlás-nevelés, valamint a versenyeztetés, de legalább ekkora hangsúlyt helyezünk arra is, hogy edzéslehetőséget adjunk azoknak az amatőröknek, vagy idősebbeknek, akik testileg, szellemileg és mentálisan fejlődni szeretnének a harcművészetek segítségével.

Milyen körülményeket tud biztosítani a szakosztály, kikkel dolgozhatnak a sportolók?

– Magyarország egyik legjobban felszerelt és minőségében is a legjobbak közé sorolt küzdősport-akadémiáján várjuk az érdeklődőket. Mind a megközelíthetősége, mind a terem állapota első osztályú. A szakmai munkát az adott sportágak legjobbjai irányítják. Az ökölvívást a volt profi bokszoló, Nagy „Csonttörő” János egykori olimpikon vezeti. Az ő munkáját segíti edzőként Régi Dániel profi magyar bajnok és Szabó Juli magyar bajnoki bronzérmes ökölvívó. A kempót én felügyelem (Lacza Ádám Illés 2. danos kempomester – 3. dan jiujitsu, 4. dan karate –, a Magyar Kempo Szövetség elnöke – a szerző), segítőm Karácsonyi Krisztián többszörös kempovilágbajnok, világkupagyőztes, sokszoros hazai bajnok. A dzsúdót Rajcsányi Gergő 3. danos mester, világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó vezeti, segítője Herédi Ákos 1. danos judoka, többszörös magyar bajnok, válogatott kerettag. Páger Pál Attila 5. danos mester felel a karatésokért, a kettlebell-edzéseket a szintén szakvizsgával rendelkező Rajcsányi Gergő és Herédi Ákos irányítja. Az MMA kizárólag felnőtt érdeklődők számára nyitott, az edzéseket Halmi Viktor és Sényei László többszörös magyar bajnokok, a horvát FFC profi liga címvédői tartják.

A verseny- vagy a tömegsport a fontosabb önök szerint?

– Mindkettő! A versenyzés nem kötelező nálunk, de egy bizonyos szint után a tanítványok maguk kérik, hogy éles helyzetben is megmérethessék magukat. Erre pedig a versenyeken való részvétel a legalkalmasabb. Az olimpiai sportágak képviselői, az ökölvívók és a dzsúdósok a szakági szakszövetségek hazai viadalainak állandó részvevői. Egyre jobb eredményeket érnek el: ökölvívásban Solomon Kármil és Szabó Juli szerzett értékes érmeket és pontokat, míg dzsúdóban az utánpótláskorú versenyzőink számtalanszor felállhattak már a dobogóra. Kempóban a gyerekeknél Lacza Ábel, a Kós Károly iskola hatodik osztályos tanulója többszörös magyar bajnok, megnyerte a WSJO Sport Jiujutsu Világbajnokságot küzdelemben és grappling gi kategóriában, a MOM Sportban megrendezett VII. IKF Kempo Európa-bajnokságon pedig két arany- és egy ezüstérmet szerzett. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a tizenhat éves Megyeri Szabina, aki a felnőttek között jiujutsuban világbajnok, kempóban Európa-bajnok lett. Kockás Dávid alig két esztendeje foglalkozik a kempóval, s az idei Eb-n máris három aranyérmet szerzett. Meg kell említeni Bartha Boglárkát, aki hegyvidéki diák, s az Európa-bajnokságon egy arany- és egy bronzéremmel gazdagodott, míg Megyeri Benjámin egy felnőtt kempo Eb-ezüstéremmel járult hozzá a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia sikereihez.

Kinek ajánlja a küzdősportok elsajátítását?

– Azok, akik meg akarják tanulni az önvédelem fortélyait, szeretnék megismerni saját fizikai terhelhetőségüket, megtanulnának küzdeni és megvédeni önmagukat vagy szeretteiket, nálunk jó helyen járnak. Kiemelten foglalkozunk a mentális felkészítéssel: az önfegyelem és a kitartás olyan alapok, amiknek az elsajátítása elengedhetetlen a hosszú távú sikerekhez. Tanítványaink tiszteletet tanulnak, mert az ellenfél tisztelete nélkül nem lehet küzdeni. Aki még a harmadik hónap után is velünk marad, komoly javulást tapasztal fizikai erejében és állóképességében.

Hogyan képzeli el a szakosztály következő éveit, mit szeretnének elérni?

– Nagyon komoly tervekkel vágunk neki a 2016-os esztendőnek. Szeretnénk létrehozni a Hegyvidék Harcművészeti és Küzdősport Kupát, amely újabb kihívást jelenthet a magyar harcosoknak, tanítványainknak. Hiszek abban, hogy ezzel a rendezvénnyel végérvényesen felkerülhetünk a hazai „küzdősporttérképre”, így még szélesebb körben tudjuk bemutatni a hegyvidéki küzdősportolók és harcművészek felkészültségét, rátermettségét.

sm.

 

Európa legjobbjai a magyar kempósok

Teljesült Lacza Ádám Illés kívánsága, aki a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban megrendezett VII. IKF Kempo Európa-bajnokság esélyeit latolgatva előzetesen annyit mondott: a magyar csapat számára az összesített első helyezés megszerzése a cél. A sportvezető akkor szerényen azt is hozzátette, reméli, hogy a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia sportolói, a címvédőként tatamira lépő Megyeri Szabina és Lacza Ábel egyéni győzelmekkel is megörvendeztetik a hazai publikumot.
Nos, a magyarok a legvérmesebb várakozásokat felülmúlva szerepeltek. Hét ország több mint 200 sportolója közül messze a legtöbb érmet szerezték – 54 aranyat, 35 ezüstöt és 16 bronzot –, s ezzel a csapatversenyt is megnyerték.
Az éremhalmozásból alaposan kivették részüket a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia tanítványai. Submission kategóriában a hölgyeknél Megyeri Szabina és Bartha Boglárka, a férfiaknál Kockás Dávid az első, míg Lacza Ábel a második helyen végzett. Semi kempo kategóriában Kockás Dávid és Lacza Ábel immár újdonsült Európa-bajnoknak mondhatja magát, Megyeri Benjámin ezüst-, Bartha Boglárka bronzéremmel lett gazdagabb. A kempo kumite versenyszámban Kockás Dávid és Lacza Ábel is felállhatott a dobogó legfelső fokára.
A csapatverseny összesített végeredménye: 1. Magyarország, 2. Románia, 3. Szlovákia, 4. Ukrajna, 5. Svédország, 6. Azerbajdzsán.Tiszteletre_is_nevelik_az_ifju_tanitvanyokat2_